NULL PROMILLE: Det kan bli slutt på å ta seg en pils på sjøen for båtførere i fremtiden.

Null promille også for fritidsflåten

– Jeg er sikker på det vil komme innspill til regjeringens handlingsplan mot drukning om promillegrense null, også for fritidsflåten, sier Siv Jensen i Flyte.

Publisert Sist oppdatert

I helgen har det på nytt vært en tragisk drukningsulykke, der to mennesker omkom, da en båt med ni ungdommer i alderen 18-20 år braste opp på svaberget på øya Teksmona i Meløy kommune i Nordland. Politiet etterforsker om det har vært rus involvert i ulykken.

– Det har dessverre vært veldig mange tragiske drukninger, men vi vet for lite om årsakene bak statistikkene, sier Siv Jensen i Flyte. – Nå får vi jo først se hva politiet kommer frem til når det gjelder årsakene til denne siste ulykken, men vi vet at alkohol er en av årsakene til at drukningsulykker skjer. Vi vet også at en annen skyldes mangel på bruk av redningsvest. Vi vet at 40 prosent av ulykkene skyldes fall fra land og at 40 prosent skjer i ferskvann. Så vi har et bredt fokus i vår tilnærming, og det er våre medlemmer som bestemmer hva Flyte skal foreslå. Et av våre medlemmer er MA. De har jo klare meninger om rus og båtkjøring, og jeg er jo helt sikker på at det vil komme innspill om promillegrense null, også for fritidsflåten, sier Jensen.

-Jeg er sikker på det vil komme innspill til regjeringens handlingsplan mot drukning om promillegrense null, også for fritidsflåten, sier Siv Jensen i Flyte.
PROMILLEGRENSE NULL: – Jeg er sikker på det vil komme innspill til regjeringens handlingsplan mot drukning om promillegrense null, også for fritidsflåten, sier Siv Jensen i Flyte.

Forslag om null i promille i båt

–  Vi er glade for at regjeringen har vedtatt en nullvisjon i forhold til drukning og at de vil lage en konkret handlingsplan for å motvirke den dystre statistikken. Et forslag om promillegrense null vil garantert komme. 

–  Det er dessverre mange elefanter i rommet når det gjelder drukning. Det gjelder alt fra forebygging og håndheving av krav til bruk av redningsvest, bedre opplyste kaier og bryggeanlegg, til svømmeopplæring, som i mange kommuner er altfor dårlig. Listen er lang. Vannvettreglene kan du finne på flyte.no sier Jensen.

I dag er det nesten like mange som drukner, som det dør i trafikken, sier Jensen. Det vil vi og må vi gjøre noe med.