Båtmagasinet-skolen:

Ut fra brygga på spring

For deg som ikke har hekk- eller baugpropell kan springene brukes til å komme ut fra brygga.

Publisert Sist oppdatert

Når vinden blåser båten inn mot brygga, kan det være vanskelig å komme seg ut. I alle fall når båten er for tung til å dytte ut for hånd, og du ligger trangt mellom andre båter. Hekken skubber langs brygga om du gir forover, og akterover kan det være vanskelig å få styring, og da særlig med akslingsbåter.

Om du ikke har baugpropell, kan løsningen være å ta springene til hjelp. Springene er fortøyningstauene som går fra hekken og forover, og fra baugen og akterover. Med andre ord fortøyningene som holder båten på plass i lengderetningen.

I Båtmagasinet-skollen gir vi råd og tips til ferske båtfolk. Båtmagasinet har laget 20 videoer med praktiske råd og tips til deg som vil lære mer om båtlivet.

Se hele spillelisten på Båtmagasinets Youtubekanal her

Hekken

Når du går forover på springet fra baugen og akterover, som vist på filmen her, vil hekken dreie ut. Spesielt på båter med oval form vil effekten være stor, men som dere ser fungerer det også bra i en Targa med nokså jevn skutebredde.

To ting må du huske på når du gjør dette: For det første må du ha en solid fender på baugen, som vil bli presset mot brygga. For det andre må du raskt kunne kaste loss springet fra brygga. Det smarteste kan være å legge fortøyningen gjennom ringen (eller rundt pålen) på brygga og ta tampen ombord, slik at du kan la gå fra båten når skippern roper kast loss.

Skippern må nemlig gi kraft akterover i det hekken har svingt ut, ellers blåser den fort inn igjen om vinden er frisk.

Fortøyningsmanøvere dreier seg alltid om riktig rekkefølge og timing på hendelsesforløpene. Og jo mer det blåser, jo viktigere er det å gjøre tingene raskt og riktig. Vår anbefaling er å øve litt på å manøvrere på spring når det er rolige forhold og du har god plass ved brygga.

Her er noen grunner til at du bør bruke spring:

Springene holder båten fast i lengderetningen

Med riktig justerte fortøyninger og spring ligger båten parallelt med brygga

Gode fortøyninger gir trygghet og komfort ombord

Springene kan brukes til å manøvrere inn og ut av havn

Denne artikkelen ble for første gang publisert 13. juli 2020, og er heist opp på forsiden igjen i år.