Båtliv for dummies

Å legge til i medvind

Mange gruer seg til å komme til havn og legge til brygga. Det hjelper med gode forberedelser og en plan for manøveren.

Publisert Sist oppdatert

For å legge trygt til kai må man ta hensyn til vind og strøm. Det er også en fordel å kjenne båtens svingradius og manøvreringsegenskaper, og særlig styringen når man bakker (rygger) kan variere mye.

Her har vi medvind. Ikke mye, men nok til at båten beveger seg sidelengs med nær en knops fart med vinden. Vår Targa 27 har godt vindfang i styrhuset og en flat bunn, i likhet med mange andre motorbåter, som derfor driver av nokså raskt med vinden.

Rolig fart

Vi skal inn og ligge langs med brygga. Siden vinden blåser oss i den retningen, tar vi litt høyde, det vil si at vi svinger båten parallelt med brygga et par meter fra denne. Deretter dytter vinden oss pent på plass. På forhånd har vi hengt ut store kulefendere, og gjort klart fortøyninger og spring akter og forut.

Her setter jeg først akterfortøyningen, så båtens bevegelse forover stanses. Så setter jeg spring fra hekken og forover før jeg gjør fast forfortøyningen. Siden vinden blåser båten mot brygga har jeg god tid og kan fortøye i ro og mak.

Spring

Mange slurver med springene, og det straffer seg med rykk og napp i fortøyningene, og i verste fall blir båten liggende å hugge mot brygga. Husk at det er litt tidevann også her hjemme, og fortøyningene må ha litt slakk så båten kan følge vannstanden. Fortøyningene bør ha en viss lengde, legg gjerne spring fra baugen og akterover fra baugen, og forover fra hekken. Det er springene som sørger for at båten ligger fint langs med kaia.

Når båten fortøyes med lange spring, og gjerne litt elastiske tau, så ligger den også roligere ved brygga. Korte fortøyninger kan gi harde rykk og napp.

Spring er også praktisk når du skal gå ut fra brygga, særlig om du ikke har baugpropell. Herfra kjørte vi litt forover på springet fra baugen og akterover. Dermed dro vi hekken ut fra brygga, og kunne bakke fint ut selv om vinden blåste oss mot brygga. Husk å henge en stor fender på baugen når du kjører ut slik på spring.

Suksessfaktorer ved tillegging:

Forbered manøveren med mannskapet

Ta hensyn til vær og vind

Gjør klar fendere og fortøyninger i god tid

Vær rask med å fortøye, øv på pålestikk og halvstikk på forhånd