Båtliv for dummies

FEIL: Her viser vi hvordan du ikke skal gjøre det. Sitt aldri på baugen med bena ut ved tillegging.

Ikke ha folk på baugen

Ikke kjør båt med folk på baugen, og be ikke mannskapet om å ta i mot når båten kommer i fart mot brygga.

For et trygt og godt båtliv i sommer

I sommer republiserer Båtmagasinet en serie videokurs for ferske båtfolk kalt båtliv for dummies. Videoene er tatt opp gjennom tidligere sesonger.

Ofte ser vi folk kjøre med barna på baugen i høy fart over bølger. Det er livsfarlig. Barna kan falle under båten og bli kuttet opp av propellen, enten de har på seg redningsvest eller ikke.

Heller ikke når du skal legge til brygge, er det noen vits i å sende folk frem på baugen. Det er svært sjelden man legger til med baugen først, som regel går man longside brygge og får den bredeste siden av båten inntil brygga først.

Vi ser noen ganger folk kjøre inn mot brygga med folk på baugen som sitter med bena ut forover. Det kan bli svært smertefullt om bena kommer mellom båt og brygge.

Ha heller fendere klare når dere går til kai. Fendere er laget for å dempe støtet mellom båt og brygge, det er ikke armer eller bein. I en tung båt bør man aldri be mannskapet om å ta i mot støtet mot brygga. Vindfang og strøm kan gi båten fart, og du har ikke sjanse til å holde igjen en båt som veier mange tonn.

Planlegg alltid tillegging på forhånd, og ha fortøyninger og fendere klare. Unngå å få hender eller føtter mellom båt og brygge.

Båtmagasinet har laget 37 videoer med råd og tips til båtfolk. 

Du finner hele spillelisten her.