Båtliv for dummies

Bruk reale fendere

Fendere hører hjemme på alle båter, og her får du noen tips til bruk av fendere i ulike situasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Ha alltid med flere fendere i båten. Fendere bruker du for å beskytte båten når du ligger mot brygger, svaberg eller longside andre båter.

Når det skal henge ut fendere, er det lurt å starte der båten har maks bredde. Brygga ligger mot bredeste punktet på båten, men det er alltid lurt å henge ut flere fendere. Ofte går skippern på skrå inn til brygga, og da bør mannskapet henge ut fender der det er sannsynlig at første berøring kommer. Det kan også være lurt å ha en løs fender til bruk i fall manøveren ikke går helt som planlagt.

Dobbelt halvstikk er en velegnet knute for fendere, men det finnes alternativer. Aller viktigst er det at fendern er ordentlig festet, så den ikke faller av ved belastning. Et godt tips er å henge ut fenderne i god tid før tillegging, slik at mannskapet kan konsentrere seg om fortøyningene ved ankomst til brygga. Sjekk da høyden på brygga eller svaberget, slik at fenderne henges i riktig høyde mot anlegget.

I denne videoen legger vi til svaberget, og da er kulefendere gode å ha. Disse får man kjøpt i båtutstyrsbutikker. Mange bruker også blåser eller bøyer til formålet. Generelt er det bedre med for store enn for små fendere. Eneste utfordring kan være å finne stueplass til store så store fendere som vi bruker her.

Båtmagasinet har laget en rekke videoer med råd og tips til båtfolk. Du finner hele spillelisten her.