VRAK: Brannvesenet gjorde tiltak for å hindre oljesøl. Båten havnet langt fra skjæret det traff.

Alvorlige skader og mistanke om ruspåvirkning etter grunnstøting i Asker

Rundt 02:30 natt til søndag 31. Juli kolliderte en båt med Torbjørnskjær i Holmenfjorden. Kort tid senere sank båten og de fire ombord havnet i sjøen. Politiet mistenker at føreren, som lånte båten, var ruspåvirket. Nå kommer det frem at en kvinne ombord har pådratt seg alvorlige bruddskader – Kvinnen var mye mer skadet enn det vi trodde, forteller etterforskningsleder Elisabeth Jacobsen til Budstikka.

Publisert Sist oppdatert

Etter at båten sank holdt den seg flytende grunnet en luftlomme i baugen, og onsdag morgen ble den hevet og fraktet til Moss av Kambo Marina. Ketil Svelland, daglig leder og ansvarlig for hevingen sier til Budstikka at båten trolig vil bli kondemnert. Ved spørsmål om båten er reparerbar svarer Svelland:

– Sannsynligvis vil det ikke lønne seg.

SANK: Den raske daycruiseren traff skjæret brutalt og sank. En luftlomme i baugen gjorde at den ikke gikk til bunns.

Uvisst hvem som var fører

Båten, som Båtmagasinet opfatter å være en Hydrolift 29, ble forespurt hevet av forsikringsselskapet til båteieren, eieren var derimot ikke ombord, båten var utlånt en av de fire ombord opplyser politiet.

Hvem som førte båten når ulykken inntraff er fortsatt uvisst, men mistanken ligger nå på to menn i 30- og 40-årene.

– Det ser ut som at de har styrt litt begge to … opplysninger vi har fått tyder på at de har gjort det sammen på deler av turen, at den ene har gitt gass mens den andre har holdt i rattet, sier etterforskningsleder Elisabeth Jacobsen til Budstikka.

Alvorlig

Axel Nissen-Lie, redaktør i SEILmagasinet, padlet ut til ulykkesstedet dagen etter ulykken, og gjorde noen observasjoner:

Båten havnet overraskende langt unna ulykkesstedet, så det må ha vært stor fart. Det at båten sannsynligvis hoppet videre over øya, og ikke gjorde en bråstopp, kan ha reddet fire liv.

Politiet opplyste få timer etter hendelsen at ingen av de forulykkede hadde fått alvorlige skader, men fredag kom de derimot ut med at en kvinne ombord, som satt foran i båten sammen med kjæresten, har pådratt seg alvorlige bruddskader i nakke, rygg og arm. Kvinnen ligger nå innlagt på Ullevål sykehus etter operasjon, både hun og kjæresten er sjekket ut av saken.

– Kvinnen var mye mer skadet enn det vi trodde, sier Jacobsen fra politet i Asker til Budstikka.

ULYKKESSTED: Det er rester av skroget på steinen båten traff. Sammenstøtet må ha vært brutalt da steinen har en skarp kant.
HOLMENFJORDEN: Ulykken skjedde i Asker, og selv om båten traff land, havnet alle om bord i vannet.

Dramatisk

Etter hendelsen ble det satt inn store mengder ressurser i redningsaksjonen, blant annet helikopter fra luftambulansen, tre båter fra brannvesenet samt redningsskøyta Einar Staff Sr.

Politiet mistenkte tidlig at de fire som ble hentet opp av vannet var ruspåvirket, og det ble tatt blodprøve av samtlige ombord.

Ved spørsmål fra Budstikka om hvorvidt føreren, eller førerene, var ruset da de kjørte båten svarer Jacobsen til Budstikka.

– Vi venter på svaret fra blodprøven. Og på å få tatt det siste avhøret.

Ingen forurensning

Axel Nissen-Lie i SEILmagasinet kan rapportere om tilnærmet null lokal forurensing etter ulykken.

– Brannvesenet la ut verneutstyr rundt vraket. Det var litt oljesøl, men svært lite. Det blir mer søl å fylle opp drivstofftank fra en kanne.