10 råd til vinterfortøyningen

Har du båten på vannet i vinter bør du følge disse rådene.

Publisert Sist oppdatert
Dim: 151x48px Description: Notes:
Dim: 136x47px Description: Notes:

Last ned hele artikkelen gratis

Snø og is er fritidsbåtens verste fiende, enten båten ligger på land eller vann. Mange har båten på vannet også om vinteren, enten fordi den fortsatt brukes eller at den har vinterfortøyning. Mange glemmer at de også er båteiere om vinteren. Hvert år er det store ødeleggelser som medfører forsikringsutbetalinger. Tall fra forsikringsselskapene viser at en av fem kaskoskader på båt skjer om vinteren. Og synker båten som følge av tung snø eller is dekker som regel ikke forsikringsselskapet skaden.

Vinden kan også være sterk om vinteren, noe vi allerede har erfart denne sesongen. I fjor var det også mange skader, og eksempelvis sank to båter og 12 andre fikk alvorlige skader da vinden feide over småbåthavna i Holmestrand i fjor vinter. En runde i småbåthavna nesten et år etter viste at brente barn ikke skyr ilden. Tidligere informasjonssjef i IF forsikring Jack Frostad  tok en runde i båthavna, og han kunne konstatere at om lag 30 prosent av båtene hadde lite tilfredsstillende fortøyninger.

–Det er som oftest spring det slurves med, i tillegg til at noen bruker dårligste tauverk til fortøyning, sier Frostad. Det viste seg at mange av båtene også manglet rykkdempere som forhindrer at det røsker for mye i fortøyningene.

I Båtliv nummer 9 2014 kan du lese mer om hvordan du sikrer båten om vinteren. Hele artikkelen kan leses på nettbrett og smarttelefonen, og den ligger gratis tilgjengelig med resten av bladet:

       

10 råd du bør følge i vinter

1. Bruk kvalitetstau med tilstrekkelig dimensjon

2. Suppler fortøyningstau med rykkdempere

3. Fortøy med knuter som holder, som dobbelt halvstikk, pålestikk

og bøyestikk.

4. Bruk spring, gjerne to på hver side.

5. Ikke bruk metallsjakler som sliter på galvaniseringen (langsiktige skader)

6. Sørg for at båten ligger stabilt. Den skal ikke gnage mot utrigger eller brygge, men det skal heller ikke være for stramt.

7. Steng og sjekk alle skroggjennomføringer.

8. Ha godkjente varmeelementer, og stol ikke på at den holder det frostfritt.

9. Ikke la båten tynges av snø og is.

10. Før jevnlig ettersyn.