Redningsflåte holder ikke

Redningsflåten regnes ikke som personlig flyteutstyr, ifølge Sjøfartsdirektoratet.

Publisert

Kan en redningsflåte oppfylle lovens krav om «egnet flyteutstyr» for alle om bord i en fritidsbåt? Dette er et spørsmål som Sjøfartsdirektoratet får fra tid til annen.

Nei, en redningsflåte kan ikke defineres som «egnet flyteutstyr». Småbåtloven, som kom i 1998, sier: «Alle fritidsbåter skal under seilas være utstyrt med egnet rednings- og flyteutstyr til alle om bord». Hva som er egnet flyteutstyr, er beskrevet i en forskrift om bruk av flyteutstyr om bord på fritidsfartøy fra 1995, og supplerer småbåtloven, opplyser Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding.

34 omkom

I forskriften blir følgende eksempler på flyteutstyr listet opp: «Redningsvest, flytevest, flyteplagg, oppstigningsvest og annet personlig utstyr til å holde en person flytende».

Redningsflåte er altså ikke med under oppregningen, og kan derfor ikke regnes som personlig flyteutstyr, selv om den skulle ha plass til alle personer om bord.

– Det er veldig bra om fritidsfartøy er utstyrt med redningsflåte. Den kan være til god nytte i en kritisk situasjon, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen.

Han viser samtidig til at det i fjor omkom 34 personer i fritidsbåtulykker. Hele 27 av disse brukte ikke flytevest.

Test av redningsflåter finner du i vårt artikkelarkiv her

     – En flytevest er ingen garanti, men du vil ha en mye bedre sjanse til å overleve dersom ulykken er ute, sier Akselsen.

Se film fra vår test av redningsflåter her

Powered by Labrador CMS