Nytt og nøyere værvarsel for båtfolket

Med egne varsel for hav og kyst, får folk som ferdes langs kysten og på havet et langt bedre værvarslingstilbud enn i dag. Den nye tjenesten på yr.no en foreløpig testversjon.

Publisert

Med yr.no sitt nye hav og kyst-varsel vil du kunne planlegge turen ned til minste detalj. Når dette blir ferdig kan du søke på område eller posisjon, og få ut de eksakte værdata. Det vil si strømkart, marinogram eller meterologisk tekstvarsel.

At dette er en testversjon betyr at det fremdeles er noen feil, både rent tekniske og i selve varslene. Spesielt vet vi at modellene gir feil varsler inne i fjordarmer og nær land. 


I testperioden kan du som er vant med å bruke de gamle varslene på retro.met.nå, fremdeles bruke disse. Yr.no har lagt ut testversjonen av hav og kysset-varslene for å få tilbakemeldingar, tips og råd fra brukerne.

Alt på de nye sidene er ikke ferdig, og de ønsker tilbakemeldingar for å kunne prioritere hva som er mest viktig å gjøre frempver. 


Dette får du i betaversjonen: 


• Varsler for alle hav- og kystområder i Nord-Europa (fra Grønland til Biscayabuka og opp forbi Novaja Semlja og forbi Svalbard. Østersjøen syd for Åland og helt til Øresund er ikke dekket, men alle andre nordiske havområder er med). Du får opp varslene ved å taste inn en lengde- og breddegrad eller klikke direkte i et kart på yr.nå/hav 


• Meteorologens tekstvarsel. Tidligere har varsler som gjelder for et punkt vært spredt over mange ulike varsler (korttidsvarsel, kystvarsel, bankevarsel, kulingvarsler o.s.v.). Nå sjekker vi lengde- og breddegraden du ser på varsler for, og viser de tekstvarsla som er aktuelle for dette området. 


• Marinogram 48 timer frem i tid, med varsler for: Vind, trykk, bølger, strøm, vannstand (tidevatn + virkningen av være), luft- og sjøtemperatur. 


• Observasjoner fra de to nærmeste norske målestasjonane. I tillegg til den siste observasjonen, får du utviklingen i vindstyrke og trykk de siste 48 timene.Dette gir et godt inntrykk av den ålmene vêrutviklinga 


I den neste versjonen av hav og kyst-varslet vil du få: 


• Animerte kart som viser varsler for vindretning og –styrke, bølgeretning og –høyde, strømretning og –styrke i tillegg til havtemperatur. 


• Langtidsvarsler. Varsler lengre frem i tid (testversjonen går bare 48 timer frem i tid). 


• Vannstand og tidevann: Ikke bare varsler, men også observasjoner fra Sjøkartverket sine målestasjonar. 


• Iskart 


• Utskriftsvennlige versjoner.

Powered by Labrador CMS