OPP NED: En overlevende sitter alene igjen på den endevendte båten.

Fem fugletittere omkom etter møte med hval

Hvalen skal angivelig ha fått den fullastede turistbåten til å gå rundt.

Publisert Sist oppdatert

Ti medlemmer fra «Nature Photography Society of New Zealand», alle kvinner over 50, var lørdag morgen på en tre timers fotografitur for å se sjøfugl i Goose Bay da båten deres gikk rundt. Etter å ha blitt sittende fast under båten omkom fem av kvinnene ombord, hendelsen beskrives av lokale medier som en tragedie uten presedens. Av totalt elleve ombord overlevde seks personer, inkludert skipperen som sies å ha mer enn ti års erfaring som turguide i område. Det var flatt vann og lite vind når ulykken tok sted, men vannet var iskaldt.

Ordføreren i Kaikoura, Craig Mackle, har senere sagt at hendelsen trolig skyldtes en hval som «gikk opp» mens den var under båten, noe som førte til at 28-foteren gikk rundt. Båten var godkjent for å ha elleve personer ombord, og var dermed fullastet når hvalen angivelig skal ha medført tap av stabilitet. Lokale myndigheter etterforsker nå hendelsen, men har enda ikke bekreftet hvorvidt en hval var opphavet til ulykken.

RENNA I GOOSE BAY: Undervannsrenna sørger for det rike dyrelivet i området, Kaikoura-halvøya ses nord for Goose Bay.

Området rundt Kaikoura-halvøya er ett populært turistmål for å se hvaler, albatross og andre dyrearter på tett hold, og det er flere turoperatører som har base her, inkludert «Fish Kaikoura» som arrangerte den aktuelle båtturen. Det rike dyrelivet skyldes til dels hydrografien i Goose Bay. En undervannsrenne gjør nemlig at dypt vann kommer svært tett på kystlinjen, noe som gjør stedet til ett yndet habitat for sjødyr og fugler.