Båtliv for dummies:

Slik kaster du fortøyningstauet

En fortøyningsmanøver starter før du er ved brygga, og her viser vi deg hvordan du kaster en tamp i land.

Publisert

At båtfolket hjelper hverandre er en god tradisjon, og noen ganger står det folk på brygga som vil hjelpe deg med å fortøye.

Da må du kaste deler av tauet i land, og to ting er viktig: Den ene er at tauet blir kastet slik at mottaker klarer å ta mot tauet, og den andre er at du beholder din del av tauet. Tampen kalles gjerne dette på sjømannsspråket.

Når du kaster må tauet løpe fritt ut. Da må du ha kveilet opp tauet slik det ikke er floker eller knuter som hindrer det i å løpe ut. Trikset består i å dele kveilen slik at du holder en kveil i hånden du skal kaste med, og resten av tauet i den andre hånden. Kastekveilen må være lang nok til å rekke inn til land.

Dette er ikke veldig vanskelig, men som i alt annet gjør øvelse mester. Alltid ved fortøyning dreier det som å gjøre tingene raskt og riktig, særlig med større og tyngre båter.

På skip har man spesialiserte kasteliner, gjerne med en kule i enden, som tillater å kaste lengre og mer treffsikkert, men det er sjeldent behov for slike på fritidsbåter.

Powered by Labrador CMS