Båtliv for dummies

Slik kan du kaste loss

Å kaste loss betyr å løsne fortøyningene og gå ut fra brygga. Også dette kan være krevende om det er trangt og blåser mye. Her er noen videotips.

Publisert Sist oppdatert

I sommer har det blåst mye i Sør-Norge. Når det blåser, blir båtlivet mer krevende. Kreftene er store når vinden tar tak i båten. Bølgene skaper bevegelser i båten og vinden gir den fart. Fortøyningsmanøvere må da gjøres riktig og raskt. Særlig på store båter er dette viktig, for de kan du verken stoppe eller holde igjen for hånd.

I vår serie båtliv for dummies har vi nå kommet til å kaste loss når vinden blåser båten bort fra brygga. Ofte er det den enkleste manøveren fordi vinden hjelper deg med å få båten fri fra brygga, men noen ganger må også slike avganger planlegges.

Her vil vi snu båten i det vi kaster loss, slik at vi kan kjøre ut fra bryggeanlegget med baugen først. Alternativt kunne vi ha bakket ut. Det viktigste er at man bestemmer seg på forhånd for en manøver og fullfører denne.

Vi velger da å ta inn springet fra baugen sist, og legger dette rundt kryssholtet på brygga og tilbake i båten. Da vi slipper akterfortøyningen blåser hekken raskt vekk fra brygga, og da baugen peker mot vinden kan vi slippe springet, svinge litt babord og kjøre ut av havnen.

Her blåser det ikke mye, og situasjonen er ikke krevende. Poenget med denne videoen er å gi følgende råd når du skal gå fra kai:

- Undersøk hvordan det blåser (og eventuell strøm). Bruk vinden til din fordel.

- Planlegg manøveren med mannskapet.

- Ta fortøyningene i riktig rekkefølge, forviss deg om at alle blir løsnet og at ingen tamp havner i propellen.

- Sjekk også at det fri bane når du går ut, og ingen badende, ankertau eller båter du kan komme til å kollidere med.

Powered by Labrador CMS