DRUKNING: Dystre tall for drukningsulykker.
DRUKNING: Dystre tall for drukningsulykker.

Ni druknet fra fritidsbåt i første halvår

I første halvår har 37 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Ni av dem druknet fra fritidsbåt, og over halvparten omkom da båten var fortøyd.

Publisert Sist oppdatert

Antallet drukningsulykker fortsetter å øke her i landet. 37 drukningsulykker er fem flere enn på samme tid i fjor, og dermed en oppgang på 15 prosent, melder Redningsselskapet.

Ni personer har druknet fra fritidsbåt. I tillegg har det vært to drukningsulykker med kite og én med kajakk. Båt- og vannsportulykkene utgjør dermed 32 prosent av alle drukningsulykker i første halvår, melder Redningsselskapet.

Ifølge Sjøfartsdirektoratet har 11 omkommet i ulykker med fritidsbåt i første halvår. Syv av dem omkom i situasjoner som ikke påvirket fartøyet. Fem av disse omkom da de forsøkte å gå om bord eller i land mens båten lå fortøyd, melder Sjøfartsdirektoratet.

- I 2022 så vi en drastisk økning av ulykker der folk omkom etter fall over bord, eller når de skulle gå mellom båt og brygge. Hele 18 personer omkom i slike ulykker. Ser vi på ulykkene for første halvår i år så er det urovekkende at over halvparten har omkommet ved å falle i sjøen mellom båten og bryggen der båten var fortøyd. Det viser at vi har en viktig jobb å gjøre med å få folk til å se farene ved dette, og oppfordrer alle til å sjekke at sikkerheten er ivaretatt i havneanlegg og ved brygger, sier sjøfartsdirektør Knut Arild Hareide.

Fall fra land

I Redningsselskapets statistikk inngår de som har druknet i forbindelse med å gå i land eller ombord i statistikken for for drukning fra båt. I tillegg er det folk som faller fra kaier og land forøvrig. 30 prosent har druknet etter fall fra land, mens ulykker under bading eller svømming står for 16 prosent av totalen. I tillegg har det vært drukningsulykker fra yrkesfartøy, under dykking, på grunn av fall gjennom is og etter at personbiler har havnet i vann.

– Vi oppfordrer alle som skal være rundt sjø og vann i sommer om å forberede seg enten de skal bade, ut i båt eller på tur langs en elv. Nyt sommeren samtidig som du tar forholdsregler, da blir opplevelsene bedre og tryggere for alle. Vi har ingen å miste, sier Grete Herlofson, generalsekretær i Redningsselskapet.

I fjor druknet 89 personer i Norge, og det var en oppgang på 17 prosent fra året før.