LØSNING: Dette er en løsning utviklet for å redde liv, men ingen vil ha den.

Hva er prisen på et menneskeliv?

I Norge drukner rundt 100 mennesker årlig. De aller fleste drukner ved fall fra kaier og brygger, men få vil betale snaue 2000 kroner for en redningsstige.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av sjefredaktør Ole Henrik Nissen-Lie

68 personer har druknet i Norge hittil i år. Knut Glende fortalte nylig Båtliv om en kar som var nær ved å havne på statistikken i sommer da han tok seg et bad i en av landets nyeste og største fritidsbåthavner.

Det var en ung og sprek kar som hadde stupt uti for å avkjøle seg i Leangbukta i Oslofjorden. I vannet oppdaget han at båten lå så nærme brygga at han ikke fikk ned leideren (stigen) på hekken, og det var ingen andre steder å komme opp heller. Til alt hell ble han oppdaget, og fikk hjelp. Andre har ikke vært fullt så heldige. I Leangbukta har det tidligere druknet folk ved brygga.

Les også: Dramatikk på bryggekanten

DRUKNET: Flere har druknet Frognerkilen i Oslo. Nå henges det ut nødleidere. Foto C.Hill

Hittil i år har 68 personer druknet, 17 av dem under bading og hele 28 personer ved fall fra brygge eller land. År etter år ser vi at det er fall fra brygge og land som utgjør de aller fleste drukningsulykkene her i landet. I 2014 druknet 115 personer, 55 ved fall fra brygge og land og 14 under bading. I 2015 druknet 103 personer, 58 ved fall fra brygge og fem under bading, mens i 2016 druknet 91 mennesker, og da 46 ved fall fra brygge og seks under bading.

Men det virker ikke som om folk bryr seg. Arild Olsvik selger redningsstiger for 1900 kroner stykket. Han har sendt tilbud til båtforeningene, uten særlig respons.

Les også: Få tar sikkerheten på brygga alvorlig

Bjørn Bakke i store Frognerkilen Båtforening opplyser at det gjennom årene har vært flere som har druknet ved bryggene innerst i Oslofjorden. – Redningsstige på bryggene våre kunne spart flere liv opp gjennom årene. Derfor gjør vi noe med det, forteller Bjørn Bakke til Båtliv.

Det er flott at en av nestorene i norsk båtliv tar tak i dette tragiske problemet.

Et par tusenlapper koster det å henge ut en redningsstige på brygger. Båtliv synes det er et stort tankekors at så mye oppmerksomhet rettes mot noen få drukningsulykker i åpen sjøen, mens så lite gjøres for å redde de mange som drukner fra land.

En stige til et par tusenlapper kan redde liv.