Nytt lovforslag:

UTSTYRET: Fest dødmannsknappen rundt beinet så har du hendene fri til å trimme, gasse og styre, råder hurtigbåtekspert Pål Virik Nilsen.

Vil påby dødmannsknapp

I et notat som nylig ble overrakt Regjeringen foreslår Sjøfartsdirektoratet å påby bruk av dødmannsknapp i båter som går over 15 knop.

Sjøfartsdirektoratet anbefaler at det innføres et krav til bruk av automatisk nødstoppmekanisme i fritidsbåt med utendørs styreposisjon hvor dødmannsknapp er installert og gjelder når båten navigeres i hastighet over 15 knop, heter det i pressemelding fra Sjøfartsdirektoratet.

Over halvparten av de som dør i fritidsbåtulykker omkommer som følge av kantring og fall over bord. Sjøfartsdirektoratet mener at et krav om bruk av automatisk nødstopp kan bidra til å øke sikkerheten på sjøen ved at det er større mulighet til å komme seg om bord igjen etter fall, og at dette hindrer førerløse båter i å gjøre skade på omgivelsene.

Nær halvparten av landets ca. 573 381 motorbåter er utstyrt med dødmannsknapp, men det er trolig mange båtførere som ikke fester dødmannsknappen på seg.