Innleder samarbeid med Polestar

BILBATTERIER: Svenske Candela inngår samarbeid med bilprodusenten Polestar som skal levere 69 kWh batterier og ladere, blant annet til Candela C-8.
BILBATTERIER: Svenske Candela inngår samarbeid med bilprodusenten Polestar som skal levere 69 kWh batterier og ladere, blant annet til Candela C-8.

Candela øker rekkevidden med bilbatteri

Et nytt partnerskap mellom bilprodusenten Polestar og båtprodusenten Candela vises for første gang under Boot 2023 i Düsseldorf. Med Polestars batterier lover produsenten betydelig økt rekkevidde for den foilende Candela C-8.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen mellom de to svenske selskapene ble inngått i august 2022 og innebærer at Polestar skal levere batterier og tilhørende teknologi til Candela.

Modellen Candela C-8 «powered by Polestar» er forberedt for å benytte samme batteripakke på 69 kWh og samme DC-lader som sitter i bilen Polestar 2 Standard range Single motor. Candela forventer en rekkevidde opp til 57 nautiske mil på én lading ved en marsjfart på 22 knop – eller drøyt 2,5 timers driftstid. Om man sammenligner med en båt med forbrenningsmotor og et forbruk på rundt en liter per nautisk mil, så tilsvarer det cirka en 60 liters bensintank. Det som er mer interessant er at rekkevidden i planende hastighet ifølge Candela skal være to til tre ganger lenger enn for konvensjonelle elektriske motorbåter, noe som først og fremst må kunne tilskrives redusert motstand som følge av foilene og Candelas egenutviklede pod-motorer. Båten «flyr» over vannet på sine foiler som styres elektronisk.

FOIL OG POD: Candela sine båter 'flyr' over vannet ved hjelp av elektronisk styrte foiler og deres egenutviklede, torpedolignende pod-motor.
FOIL OG POD: Candela sine båter "flyr" over vannet ved hjelp av elektronisk styrte foiler og deres egenutviklede, torpedolignende pod-motor.

Ladere og batterier

– Takket være batteriteknologi fra Polestar blir Candela C-8 den første elbåten som kan ta seg til destinasjoner som tidligere bare var innen rekkevidde for båter med forbrenningsmotorer. Candela C-8 «powered by Polestar» innebærer et betydelig gjennombrudd for elektrifisering til sjøs, sier Gustav Hasselskog, daglig leder og gründer i Candela i en pressemelding.

Ut over den 69 kWh store batteripakken fra Polestar 2, leverer Polestar også DC-hurtiglader til Candela C-8, samt inngår i et forsknings- og teknologisamarbeid mellom de to produsentene.

Dette er første gang bilprodusenten Polestar leverer batterier og ladekomponenter til en tredjepart. Partnerskapet er en del av Polestars arbeid med å være drivende innenfor omstilling til bærekraftig elektrisk mobilitet også utenfor bilindustrien.

Candela C-8 skal vises på Boot Düsseldorf i Tyskland 21. til 29. januar.