Praktisk: VHF og AIS

Brukt utstyr kan kreve oppdatering

Har du kjøpt en bruktbåt med en nyere VHF og gjerne AIS, skal du holde tunga rett i munnen. For at sikkerhetsfunksjonen DSC skal fungere, må det såkalt MMSI-nummeret være riktig programmert og lisensen overført på ny eier. Også AISen må programmeres om dersom båten skifter navn.

Publisert Sist oppdatert

Svært mange båter har VHF med såkalt distress-funksjon (eller Digital Selective Calling, forkortet DSC). Stadig flere fritidsbåter har også AIS (Automatic Identification System) om bord. Dersom VHFen er korrekt programmert av forrige eier, har den lagret et såkalt MMSI-nummer (Maritime Mobile Service Identity), som er et identitetsnummer knyttet opp til den som lisensen er registrert på. Dette nummeret sendes automatisk ut sammen med enhetens posisjon når DSC-funksjonen aktiveres i en nødsituasjon med en knapp på VHFen. Dersom utstyret fortsatt er registrert på en tidligere eier, kan det føre til misforståelser under redningsarbeidet i en nødsituasjon.

Stasjonær VHF

En stasjonær VHF med distress-funksjon må være programmert med MMSI-nummer for at DSC-funksjonen skal fungere. MMSI-nummeret følger utstyret, og en fastmontert VHF følger gjerne båten når den selges. Ved et eierskifte på båter som er registrert i Skipsregisteret (NOR), oppdateres eierendringen automatisk. Dersom båten ikke er registrert i NOR, må det foretas en eierendring, enten per telefon, e-post eller elektronisk via www.kystradio.no. Skal du endre MMSI-nummer, må VHFen sendes inn til produsent for omprogrammering. Ifølge Telenor Maritim Radio sier også mange opp lisensen når de selger båten. Hvis lisensen ikke blir overført til ny eier, blir MMSI-nummeret stående inaktivt og da virker ikke lenger distressfunksjonen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS