GRUNNSTØTING: Svenske utleiebåter grunnstøter oftere enn norske, ifølge tall fra Skipperi. Bilde viser RS Stormbull gi slep til en grunnstøtt norsk båt utenfor Stavern, og har ingen tilknyting til denne saken.
GRUNNSTØTING: Bilde viser RS Stormbull gi slep til en grunnstøtt norsk båt utenfor Stavern, og har ingen tilknyting til denne saken.

– Norske båtførere bedre enn svenske 

Nordmenn grunnstøter sjeldnere enn svensker, viser tall fra Skipperi. 

Publisert

I en pressemelding sendt ut av Yamaha Motor Scandinavia får vi innblikk i statistikk fra båtdelingstjenesten Skipperi: 

– En rapport fra Skipperi, Nordens største båtdelingstjeneste, viser at norske båtførere går på grunn sjeldnere enn svenske. De som går på grunn er vanligvis menn og ferske båtførere med ett til tre års erfaring, skriver Yamaha. 

Kire understreker viktigheten av å ha oppdaterte sjøkart for å unngå et ublidt møte med bunn: 

– Det er viktig å oppdatere kartet jevnlig, da endringer i våre farvann kan øke risikoen for å gå på grunn. Det er også viktig å være klar over dagens vannstand. Ved lav vannstand kan vanlige ruter være ufarbare, noe som krever at man nøye følger oppdaterte kart og velger trygge ruter der vannet med god margin er dypt nok

Videre i pressemeldingen kommer Stian Kire fra Yamaha Marine med flere råd for å «unngå hodepine når du sjøsetter båten»: 

– Det er lett å glemme viktige forberedelser i spenningens øyeblikk. Mange nye båteiere unnlater å sjekke tilstanden til motoren eller at skroget er fritt for skader. Det kan virke tidkrevende eller unødvendig, men å overse dem kan resultere i kostbare og farlige problemer senere i sesongen, sier Kire.

Tre tips før sjøsetting

Kire deler så «sine beste tips før sjøsetting»

Sjekk motoren: Før du drar ut på vannet er det viktig at du gir motoren en rask sjekk. Kontroller at det er tilstrekkelig med olje på motor og gir, og at oljen er ren og fersk. Sjekk også at motoren starter og at den kjøler som den skal før du transporterer båten til utsettingsrampen. 

Hold båten tett: Inspiser skroget og alle gjennomføringer før sjøsetting, og når båten er sjøsatt, sjekk for lekkasjer i alle luker og rom før avgang. Ikke glem bunnpluggen! 

Utfør regelmessig vedlikehold: Båter trenger kjærlighet og omsorg for å fungere som de skal. Vedlikehold båten regelmessig i løpet av vinteren for å unngå ubehagelige overraskelser når du sjøsetter. Bytt olje, sjekk batteriet og se over alt annet som kan trenge litt kjærlighet