BEKYMRET: Generalsekretær Stig Hvide Smith sier at båtopplaget er truet i en rekke norske byer.

– Stort press på plasser for vinteropplag

Det er en million fritidsbåter i Norge, men disse presses nå bort båt for båt da de må vike plassen for nedbygging av strandsonen over det ganske land. Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) er bekymret.

Det er en million fritidsbåter i Norge, men disse presses nå bort båt for båt da de må vike plassen for nedbygging av strandsonen over det ganske land. Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) uttrykker bekymring.

Det har vært rekordomsetning av fritidsbåter de to siste årene, men samtidig hardner kampen om områdene i strandsonen til over store deler av landet.

Båt- og opplagsplasser er truet i Oslo, Bergen, Tønsberg, Færder, Arendal , Drammen, Bodø og Mjøsregionen, hevder KNBF.

- Jeg er veldig bekymret for båtlivet med den utviklingen vi ser i mange kommuner nå om dagen. Våre politikere må tilrettelegge for flere båtplasser på vannet og på land, slik at ikke kun noen få utvalgte i samfunnet har råd til å ha båt, sier Stig Hvide Smith, generalsekretær i Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF), i en pressemelding.

Press

Bare i Oslo forsvinner rundt 1500 vinteropplagsplasser på Karenslyst, og på Tjuvholmen på Hamar går også opplagsplassene en svært usikker fremtid i møte. Har du ikke sikret deg vinteropplagsplass ennå, kan det faktisk være for sent.

- Presset på de kystnære plassene er ekstremt og det er en stor utfordring for små og store båtforeninger, understreker Hvide Smith.

De fleste båtforeninger drives på frivillig basis og på kommunal grunn.

For å sette fokus på dette har KNBF startet kampanjen Hjelp oss å redde båtlivet, for å skape engasjement rundt problemet https://reddbatlivet.no/

Det å fjerne tilgang til sjøen som rekreasjonsområde, truer allemannsretten og en tradisjonsrik kultur langs vår lange kystlinje.

- Snittverdien på en fritidsbåt i Norge i dag er ca kr 120.000 og den er rundt 20 år gammel, men politikerne elsker å gi båteiere et «rikmannsstempel» og identifisere oss med myten om kaksen fra Vestkanten i Oslo, sier Hvide Smith. For øvrig er ventetiden på båtplass i Oslo nå mellom 12 og 20 år i de forskjellige foreningene.