Drivstoffprisene

DYR FART: Den minst gunstige farten med en V-bunnsbåt er halvplan. Både forbruk og hekkbølger er på topp. Få båten ned i deplasementsfart, eller opp i planende økonomifart.

Halver forbruket med enkle grep

Med drivstoffpriser vi aldri har sett maken til, er det mange som denne sommeren vil merke at det svir ekstra når båten skal tankes. Prisen har økt med rundt 50 prosent siden i fjor, og det kan bli verre. Noen enkle grep kan du imidlertid gjøre for å redusere forbruket så mye som mulig.

De fleste er enige om at drivstoffkostnaden er en relativt liten post på båtbudsjettet. Likevel får en økning på rundt 50 prosent i løpet av få måneder flere av oss til å tenke gjennom hvordan vi kan redusere forbruket mest mulig. Når det til sommeren kan koste rundt 10 000 - 12 000 kroner å fylle 500 liter diesel på en vanlig familiebåt, kontra 5 000 - 6 000 i fjor, så kan en 20-40 prosent reduksjon i forbruket slå kraftig ut på feriebudsjettet. Enten man har en deplasementsbåt, en halvplaner eller en planende båt, kan man med noen enkle grep redusere forbruket. Dette kan du gjøre:

  • Finn båtens økonomifart ved hjelp av motorens instrumenter.
  • Rydd ut unødvendig vekt.
  • Vurder om du har riktig propell.
  • Lær deg å trimme motoren.
  • Sørg for at bunnen er ren.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER