Sommertokt 2019

Værfaste i Arendal

Familien Sogness fra Sogn ligger i dag værfaste i Arendal, hvor det blåser mye friskere enn YR har meldt.

Publisert Sist oppdatert

Arendal

I kveld er det meldt stiv kuling i farvannet ved Kristiansand. I Arendal ligger nå flere båter værfaste.

YR melder kun seks sekundmeter i Arendal i dag, mens vindkastene i havnen kommer opp i over det dobbelte. På Torungen ute i havgapet et par nautiske mil fra Arendal meldes det om 12 sekundmeter.

Familien Sogness har kjørt (seilt) med sin Nord West 370 fra hjemmehavnen Leirvik i Sogn til Arendal på et par dager. Planen var å krysse over Skagerrak til Gøteborg. Vi treffer Perly Merete Sogness og datter  Milla på 11 år ombord, mens far har tatt bussen opp til Maritims båtutstyrsbutikk på Sjoa. Milla vil oppleve fornøyelsesparken Liseberg, men i dag har familien valgt å bli liggende i Arendal, der vindkastene kommer i hissige rosser sørvest fra.

Kuling

Ingen tvil om at det blåser friskt på sørlandskysten nå, og vindværet vil fortsette den nærmeste uken, ifølge Isak Slettebø, vakthavende meteorolog i Storm Geo.

– Det er litt friskere enn normalt for årstiden, sier han.

Slettebø sier det er et høytrykk over Storbritannia og et lavtrykk nord i Skandinavia som som styrer værsituasjonen den nærmeste uken.

– Hvordan blir vinden det neste døgnet?

 – Det kommer til å blåse sørvestlig vind med en viss styrke - fra liten til stiv kuling utaskjærs, men litt mindre inne i skjærgården. Der vil det blåse frisk bris til liten kuling, sier han.

Så dersom du befinner deg i båt langs kysten nord for Kristiansand og opp til Risør så vil man måtte regne med liten kuling i dag frem til rundt midnatt. I morgen vil det roe seg litt og blåse en mer vestlig vind med styrke fra frisk bris til liten kuling.

Dersom du har tenkt deg sør over fra Kristiansand må du være oppmerksom på at det fra sent i i kveld vil blåse opp stiv kuling, ifølge Slettebø .

– Hvordan blir været fremover?

– Det ser litt urolig ut frem til mandag neste uke. Vi vil nok oppleve vindstyrker rundt frisk bris og liten kuling, sier han.

Han oppfordrer båtfolket til å vurdere situasjonen fra dag til dag og vurdere sine egne båtkunnskaper før de legger ut med båt.

– Når det gjelder nedbør så ligger Sørlandet i le for den fuktige luften. Man kan stort sett regne med oppholdsvær de nærmeste dagene. Det kan komme litt regn innimellom men ikke noe betydelig nedbør, sier Slettebø.

– Blir det sol?

– Prognosene viser skyet oppholdsvær og det vil nok ligge et skydekke over dette området, men med muligheter for sol. Frem til begynnelsen av neste uke er det lite endringer i værsituasjonen, med endel vind og med stor sett oppholdsvær. 

Vindvarselet

En vindfull sommer har satt meteorologitjenesten Yr på prøve de siste årene. «Norsk Tipping burde være navnet på Yr», har vært en gjenganger. Men bommer de virkelig så mye? Nei, mener meteorologen, forskeren og seileren Nils Melsom Kristensen hos Meteorologisk institutt.

– At folk opplever at det er mer vind enn meldt, henger nok mer sammen med at mange bruker appen feil, mener meteorologen.

Vi har sjekket data. Melder Yr mindre vind enn det som det virkelig blir? Og er Yr dårligere på vind enn andre varsletjenester?

Les mer om hvordan du kan forstå vindvarselet her:  Når være slår til (for abonnenter)

Benytt deg av Båtlivs sommertilbud. Vi gir deg gratis digitalt abonnement i én måned i sommer . Prøv Båtliv gratis i en måned her

 

VÆRFAST: Perly Merete Sogness med datteren Milla venter på at vinden løyer før de seiler (kjører) til Sverige.
VÆRFAST: Perly Merete Sogness med datteren Milla venter på at vinden løyer før de seiler (kjører) til Sverige.