FORSVINNER. Svaibøyene blir nå fjernet fra BOFs naturhavner på vestlandet.
FORSVINNER. Svaibøyene blir nå fjernet fra BOFs naturhavner på vestlandet.

Fjerner bøyer grunnet pengemangel

Bergen og omland friluftsråd fjerner alle svaibøyene fra naturhavnene i skjærgården fra Austevoll til Austrheim. Årsaken er pengemangel.

Kutt i støtten fra regjeringen i kombinasjon med prisøkningen på drivstoff og materialer gjør at BOF ikke lenger har råd til å vedlikeholde bøyene, som ble lagt ut for vel ti år siden i samarbeid med Kongelig Norsk Båtforbund, med tilskuddsmidler fra Gjensidigestiftelsen.

BOF sier til NRK Vestland at kostnadene til strøm, drivstoff, materialer og annet utstyr kommer til å øke med 1,5 millioner kroner i år. De må det kuttes i aktiviteten og vedlikeholdet av bøyene nedprioriteres.

Av hensyn til sikkerheten er eneste alternativ å fjerne bøyene slik at båtfolk ikke bruker materiell som kan ryke når det lunefulle vestlandsværet drar seg til.

Daglig leder i Friluftsrådenes landsforbund, Morten Dåsnes, forteller til NRK at friluftsråd over hele landet kjenner på kuttene, men at BOFs kutt er dramatisk.

– Vi kjenner ikke til noen andre som tar inn svaibøyene. Men andre har kanskje litt færre vask av toaletter, eller tømmer søppeldunkene sjeldnere.

Statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Aleksander Øren Heen, skriver i en e-post til NRK at regjeringen ønsker å fremme «et aktivt friluftsliv som gir gode opplevelser og store helsegevinster for befolkningen», men at utgiftsøkningene i 2022 har gjort at de har vært nødt til å kutte i støtten til viktige friluftsområder.