Nyttig plotterfunksjon

RASKT: Ved hjelp av waypoint-funksjonen kan du raskt finne en oppgitt posisjon.
RASKT: Ved hjelp av waypoint-funksjonen kan du raskt finne en oppgitt posisjon.

Slik tar du ut en posisjon

Hva gjør du dersom du blir bedt om å assistere en annen båt og gå til en bestemt posisjon? Man kan naturligvis gå inn i papirkartet, men det klart enkleste er å taste posisjonen inn som et waypoint på kartplotteren.

Publisert

I en presset situasjon er det lett å miste hodet. Hvordan var det nå egentlig man tok ut en posisjon i kartet? For ikke å snakke om på plotteren! Å lete seg frem med markøren på skjermen, og gjerne orientere seg ved hjelp av visse stedsnavn, er kanskje den mest opplagte tanken. De fleste kartplottere har imidlertid en langt mer elegant løsning. I plotterens menysystem har man mulighet til å sette veipunkter (waypoints) på flere måter – en av dem er å taste inn den aktuelle posisjonen, og vips er punktet markert med et rødt kryss på skjermen. Har plotteren autoroute-funksjon, kan man i tillegg få opp en strek på skjermen som viser en foreslått rute frem til punktet. Det er imidlertid all grunn til å være kritisk den foreslåtte ruten og ikke følge den blindt.

Assistanse

Med AIS om bord vil blant annet Kystradiostasjonene kunne identifisere båten din og gi deg et direkte oppkall når det har oppstått en nødsituasjon i nærheten av din posisjon. Stadig flere fritidsbåter har AIS og vil dermed være synlige for andre skip og ikke minst kystradio og redningstjenesten. Vi har opplevd å bli bedt om å assistere under søk, og har da fått oppgitt en posisjon vi skal gå til. I slike situasjoner er det greit å vite hvordan man finner frem til posisjonen raskest mulig, og da er plotterens waypoint-funksjon et ypperlig hjelpemiddel. På de fleste plottere er det lett å finne frem til denne funksjonen. Eksempelvis ligger den mer eller mindre opp i dagen på Garmins 74-serie, mens på andre kartplottere må man lete seg litt mer frem. På litt eldre Raymarine-plottere går man eksempelvis inn via WPT (wapypoint-knappen).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS