«Statsraaden»s ferske goodwill-ambassadør
Skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl» er på et verdensomspennende forskningstokt, med etapper der både havforskere, marinekadetter og medseilere stiller som mannskap. Da skipet rundet Kapp Horn tidligere i uken sto én person plutselig frem som seilskuteentuisast: Stjerneartisten Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo.
– Det var en sinnsyk opplevelse. Veldig moro og veldig utfordrende. Vi hadde autentisk Kapp Horn-vær, og det var perfekt, forteller han til ekspedisjonens nettsider.
Kygo har også takket ja til å være goodwill-ambassadør for «Statsraad Lehmkuhl» og One Ocean Expedition.
– Havet er veldig viktig for en bærekraftig fremtid. Vi må ta vare på det. Jeg vil bruke plattformen min til å spre dette budskapet til så mange som mulig, sier bergensartisten.
Ekspedisjonsleder og direktør i Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl, Haakon Vatle, er svært glad for engasjementet:
- Kygo er en av verdens mest kjente artister, med mange millioner følgere på strømmetjenester og i sosiale media. Han er også en veldig viktig ambassadør fordi han når den yngre generasjonen som skal ta over etter oss.
«Statsraad Lehmkuhl» er nå sju måneder ut i den 20 måneder lange jordomseilingen. Akkurat nå har skipet passert legendariske Kapp Horn for andre gang. Ved det isolerte, sørligste punktet i Sør-Amerika møtes Atlanterhavet og Stillehavet. Her møtes også sterke havstrømmer og iltre værsystemer, og farvannet regnes som et av verdens mest krevende. Det var derfor bare passende at det blåste opp til storm med orkan i kastene natten før passeringen.
One Ocean Expedition er en del av FNs hav-tiår der det settes fokus på havets rolle for en bærekraftig fremtid. «Statsraad Lehmkuhl» er derfor utrustet som et forskningsfartøy, og målet med ekspedisjonen er å samle inn data, og spre informasjon om havets tilstand. På flere av etappene er det studenter om bord. De får undervisning, samtidig som de er mannskap. De innebærer å leve tett, sove skulder ved skulder i hengekøyer, og ta i et tak og dra i samme retning når det skal heises og justeres seil.
Og slik lever også medseilerne, som er helt vanlige folk med en ekstra interesse for seilskuteeventyr. Noe luksuscruise er det overhodet ikke snakk om.
– Jeg liker det. En kommer definitivt veldig nær andre mennesker. Vi bor oppå hverandre. Jeg har ikke vært så tett på andre folk siden jeg hadde førstegangstjeneste for 10-12 år siden. Det er definitivt en annerledes opplevelse, sier Kygo, i pressemeldingen.
Medseilermannskapet, som har vært en uke om bord mønstrer nå av i den argentinske havnebyen Ushuaia. Deretter skal en gjeng forskere fra Polarinstituttet om bord. De skal seile sørover mot Antarktis for å undersøke det undersjøiske fjellplatået Sars Seamontt. Derfra seiler skipet nordover langs kysten av Chile. I Valparaíso overtar Universitetet i Bergen, som skal ha med studenter over Stillehavet.
FILMKLIPPET: «Statsraad Lehmkuhl» går forbi Kapp Horn i tung sjø og frisk vind etter en natt med storm og orkan i kastene. Privat video: Medseiler Grete Line Simonsen