Sjekk båten din

Vannstanden var i natt 1,64 meter over normalnivå i Indre Oslofjord.

Publisert

Det er flere årsaker til høyvannet. Sydlige vinder har presset vannet inn fjorden, og lav trykk gjør presset mot vannoverflaten mindre, som gjør at vannstanden stiger. I tillegg kommer det vann fra store nedbørsmengder ut i fjorden. I tillegg kommer tidevannet som kommer av månens tiltrekningskraft på jorda. Også sola trekker på vannmassene, og ved fullmåne og nymåne, så trekker solen enten fra hver sin kant, eller fra samme himmelretning, noe som øker tidevannsforskjellen enda mer.

Høyeste astronomiske tidevann i Oslo er på 1,02 meter.

Langt fra rekord

Yr varslet en vannstand på ca en meter over tidevannstabellen i natt. – Så høy vannstand får vi bare hvert andre eller tredje år, sier meteorolog og havforsker Magnar Reistad i Bergen til yr.no.

Vannet i natt endte på 1,64 meter over Sjøkartnull som her inne er lagt 30 cm under laveste astronomiske tidevann. Vannstanden ble derfor ikke like høy som ekspertene fryktet. Det kunne blitt nær to meter som heller ikke ville vært ekstremt. Høyeste observerte vannstand i Oslo var på 2,61 meter i følge Tidevannstabellen. Det var i 1914, og ville skapt store skader i dag.

Brygger og joller

Den høye vannstanden vil slite på bryggeanlegg. Også joller og småbåter som er dratt opp på land kan ta skade av høyvannet. Vi var på Søndre Brygge på Nesøya i dag tidlig, og der lå det flere joller med mye vann. Når dette fryser kan det sprenge skroget. Noen joller har også ligget å hugget mot steiner.

Powered by Labrador CMS