TILLIT: Når det er mye trafikk og farten stiger er det viktig å kunne stole på at andre kan reglene. Men mange båtfolk er skeptisk til det generelle kunnskapsnivået på sjøen.
TILLIT: Når det er mye trafikk og farten stiger er det viktig å kunne stole på at andre kan reglene. Men mange båtfolk er skeptisk til det generelle kunnskapsnivået på sjøen.

En av tre stoler ikke på andre båtførere

I en fersk undersøkelse sier 34 prosent at de ikke er trygge på førerevnene hos andre de møter på sjøen.

– Tallet er overraskende høyt. Jeg håper ikke det speiler førerevnene til nordmenn på sjøen, sier fagsjef motor i Frende Forsikring, Edmond Wold Gaulen, i en pressemelding.

– Vi husker gjerne de som kjører for fort, som tar sjanser eller som ikke tar hensyn til andre best. Det bidrar til at folk blir mer skeptiske til andre på sjøen generelt. Mange planlegger eller er allerede på båtferie, og vi vet vi har fått mange nye båtførere. Da er det enda viktigere at folk viser hensyn og kjører trygt og ansvarlig, sier båtfagsjefen.

- Det handler nok mest om erfaring og at mange ikke er vante med å ferdes på sjøen, supplerer seksjonsleder i Redningsselskapet, Pål Virik Nilsen.

- Kombinert med bølger, fart og andre elementer gjør det at en del føler seg utrygge. Mange tar ikke hensyn til medpassasjerer, noe som forverrer en slik situasjon. Mange er veldig gode, flertallet faktisk. Men så er det noen som ødelegger. Det er mange nye båtfolk som har kjøpt sin første båt de siste årene. De glemmer det grunnleggende, nemlig å skaffe seg litt kunnskap. Båt er spesielt, det er ikke som å ferdes i trafikken med bil, legger den erfarne båtrace-mannen til.

Her er flere tips fra Pål Virik Nilsen og Edmond Wold Gaulen:

• Vær ydmyk mot andre fartøy, vær og vind.
• Det finnes flere kurs som er mulig å ta for å friske opp kunnskapene på sjøen. Vi trenger alle få litt påfyll innimellom
• Tenk sikkerhet og husk redningsvest.
• Ta en prat med passasjerene før dere kaster loss. Forklar litt om hva du gjør, forbered dem på hva som skal skje, og ta hensyn. Det kan senke den frykten noen måtte ha og øker gleden på sjøen.