Røkke innrømmer bruk av Burmateak i Trygg
Regnskogfondet har kritisert Røkke for å bruke Burmateak på dekk og i styrhus på sin nye fiskebåt Trygg. Røkke mente han kunne dokumentere det motsatte, men har nå gått tilbake på dette i følge dokumentasjon Båtliv har fått tilgang til.
Regnskogfondet har kritisert Kjell Inge Røkke for bruken av Burma-teak i styrehuset og dekket på sin nyeste reketråler "Trygg".
- Det er ansvarsløst av Røkke å bruke Burma-teak i sin nye båt. Dette bidrar til å rasere verdens siste store teakskog og støtter opp om Burmas brutale militærdiktatur, sier Lars Løvold, daglig leder i Regnskogfondet.
Røkke skal ha hevdet i et nyhetsinnslag at han var opptatt av miljø og at båten derfor var bygget for bærekraftig rekefangst, sier fondet i en pressemelding.
Kjell Inge Røkke tok umiddelbart kontakt med Regnskogfondet da saken ble kjent, og hevdet det kun var brukt bærekraftig trevirke i båten. Han lovet å dokumentere teakens opprinnelse og at den stammet fra bærekraftig hogst, men den nødvendige dokumentasjonen uteble i følge fondet.
Regnskogfondet har på eget initiativ undersøkt Røkkes påstand og fått bekreftet at teaken som er brukt på båtens dekk kommer fra Burma, sier Løvold.
I en kort e-post til Regnskogfondet, som Båtliv har sett, bekrefter Røkkes sekretær nå at det er brukt teak fra Burma i båten, men at Røkke skal ha gitt beskjed om at "teaken skulle være hogget fra lovlige områder som har en bærekraftig utvikling".
Regnskogfondet har tidligere blant annet medvirket til at Statsbygg og annen norsk offentlig virksomhet bedre følger opp sine retningslinjer om ikke å bruke tropisk tre som ikke er garantert bærekraftig. Regnskogfondet har oppfordret Røkke til å innføre like strenge retningslinjer på dette området som Statsbygg nå følger. Dette har Røkke så langt ikke svart på.
Det er av stor betydning for framtiden til verdens regnskoger om store industrieiere som Kjell Inge Røkke velger å sette gode og klare miljøstandarder på dette området i sin virksomhet, sier Løvold.