TUR: Produsenten Regatta er langs kysten å sjekker båtfolkets redningsvester.

– Falsk trygghet med oppblåsbar vest

9 av 10 sjekkede oppblåsbare redningsvester har store mangler.

Publisert

Redningsvest og seiltøy produsentene Regatta har ferdes i juli langs norskekysten for å fremme kampanjen «Mann over bord». Målet er gi båtfolket kunnskap og praktiske tips om riktig bruk av flyte- og redningsvester. Funnene der peker mot et enda større antall defekte vester enn først antatt, kommer det frem i en pressemedling fra produsenten.

– Vi har så langt sjekket over 300 vester, og på 90% av disse har vi skiftet ut cellulosetablett eller fikset andre mangler. Det er bekymringsverdig nå som rekordmange nordmenn ferierer med båt, forteller Sondre Aakre, Brand Manager i Regatta og crewmedlem på Regattabåten. Han opplever at påbudet med flytevest i fritidsbåter har vært positivt for sikkerheten til sjøs, og har ført til at de aller fleste bruker vest i båt. Likevel krever de fleste oppblåsbare redningsvester regelmessig vedlikehold for å fungere som anvist.

– Noe av det viktigste vi gjør er å synliggjøre hvorfor det er viktig at vi sjekker flyte- og redningsvestene våre, og ikke minst at vestene blir brukt riktig. Er oppblåsbare redningsvesten din to år eller eldre, bør du skifte cellulosetablett. En utgått cellulosetablett i en oppblåsbar redningsvest kan bruke flere kritiske sekunder mer enn normalt og i verste fall ikke fungere i det hele tatt. Derfor er det viktig å sjekke at vesten ikke gir deg falsk trygghet. De fleste sier at de burde sjekke, men det blir ikke gjort.

Produsenten har laget en nettside som viser hvordan du tar service på oppblåsbar redningsvest.

KONTROLL: Oppblåsbare redningsvester må vedlikeholdes for å fungere. Urovekkende få gjør det.