Fra stille til storm på minutter

Sist fredag åpnet Redningsselskapet Europas mest moderne sjøsenter, der man kan trene på uvær i sikre omgivelser. Se video.

Publisert Sist oppdatert

Under åpningen av sjøsikkerhetssenteret ble det kommentert at tidligere måtte redningsmannskapene håper på uvær når de skulle trene på stormfulle oppdrag. Nå kan uværet gjenskapes i bassenget på Noatun, og Båtmagasinet fikk en demonstrasjon av en redningsoperasjon i uvær om natten.

­– Her holder vi kurs primært for folk i offshorebransjen og shipping, sier instruktør Henrik Duhs Nilsen til Båtmagasinet. Det er også noe kursing av fritidsbåtfolk, blant annet i regi av World Sailing, opplyser han.

Når vind- bølgemaskinene skrus på, og lyset skrus av, går det fra fredelig basseng til opprørt natthav i løpet sekunder. Kursdeltagerne hopper i havet fra et platå uti bassenget der redningsflåten skvulper rundt på opprørt hav, og regnet fosser ned.

– Nå kan vi arrangere realistiske øvelser i trygge rammer, sier Duhs Nilsen.

Bassenget befinner seg i Crofthallen, som er en av seks bygninger i det nye sjøsikkerhetssenteret til Redningsselskapet på Noatun i Borre kommune.