METS 2022

Båtshaken du kan rulle sammen

SE DEMONSTRASJON: Ved å anvende kompositteknologi har britiske revolve utviklet en fullstørrelse sammenrullbar båtshake. I tillegg har de lansert en VHF nødantenne, som fungerer etter samme prinsipp.

Publisert Sist oppdatert

Kompositteknologi har i de senere år revolusjonert måten vi lager - og tenker om - ting. I dag er materialer som karbonfiber å finne i båter, biler, proteser og joggesko, for å nevne noe. Nå har kompositteknologi nok en gang gjort mulig det som tidligere hadde vært utenkelig. Revolve har nemlig skapt en sammenrullbar båtshake. I tillegg har de utviklet en sammenrullbar VHF nødantenne med innebygd koaksialkabel.

Revolve har derimot ikke laget røret til båtshaken selv, det kommer fra rolatube, et 25 år gammelt selskap som til vanlig lager produkter til militære formål, primært rullbare antennemaster på opptil ti meter.

TILBEHØR: Båtshaken kan tjene flere roller, blant annet kan man montere en håv på enden.

Det revolve har gjort med deres 1,9 meter lange «Rollable Boat Hook» er å utvikle en serie med tilbehør som kan festes til et «universalt» rolatube rør. Du kan blant annet feste endestykke til en båtshake, en dekksbørste, eller du kan montere et kamera.

ENDESTYKKE: Kroken på enden av det sammenrullbare røret er laget i hardplast, og monteres enkelt på.

Med deres «Marine Emergency VHF Antenna», som måler 2,5 meter, har revolve tredd en seks meter lang «coax-kabel» på innsiden av en signalgrønn ytterliner. På toppen av antennen finner man et SOLAS-godkjent blinkende hvitt lys. Hvis man eksempelvis skulle oppleve mastebrudd vil man kunne rulle denne antennen ut, plugge kabelen inn i en håndholdt eller fastmontert vhf, og dermed gjenopprette kontakt med omverdenen.

Båtshaken har et integrert skumgrep på enden som foruten å øke anvendeligheten også gjør at den flyter. Antennen har ikke et slikt håndtak, men til gjengjeld er det bygd inn celler som gir oppdrift, slik at den ikke kan synke.

Sammenrullet vil båtshaken måle 11x12 centimeter, VHF antennen vil i samme konfigurasjon måle 11x13 centimeter. Vekten på de to produktene er henholdsvis 450 gram og 750 gram.

På Ahoy sine nettsider er båtshaken priset til 1149,- kroner. Nødantennen er foreløpig ikke å finne i norske båtutstyrsbutikker, men på produsentens nettside er den priset til 229 britiske pund, eller 2750,- norske kroner.