METS 2022

Mye blest rundt norsk oppfinnelse på METS

Regatta Safelock gjør at CO2 patronen i en oppblåsbar vest ikke kan skru seg ut. Det vakte oppsikt under verdens største båtutstyrsmesse.

Publisert Sist oppdatert

Under årets utgave av METS, verdens største båtutstyrsmesse, ble ett norsk produkt nominert til utstyrsprisen DAME-awards. Produktet heter Safelock og kommer fra norske Regatta, som er eid av Aalesund protective wear. Produktet klarer ved hjelp av enkel geometri og materialvalg å mekanisk «låse» CO2 patronen på en gitt redningsvest.

Resultat av en undersøkelse

Regional salgssjef i Aalesund protective wear, Daniel Anstem Høstmark, sier til Båtmagasinet at de utviklet produktet som følge av en undersøkelse de gjorde, hvor de så på tilstanden til redningsvester funnet i fritidsbåter rundt om i landet:

– Vi gjorde en omfattende undersøkelse av vester man typisk finner på fritidsfartøy og funnene var skremmende. Utdaterte, rustne CO2 patroner, uttørka salttabletter, lekkende luftblærer samt dette med løse patroner var noe vi dessverre fant alt for mye av. Svært mange båteiere gambler rett og slett med livet når de stoler på slike vester.

SPECIAL MENTION: Regatta Safelock vant ikke utstyrsprisen i sin kategori, men ble både nominert og mottok spesiell omtale

Etter undersøkelsen lette kollegaer av Høstmark etter konkrete løsninger på de problematiske forholdene de fant:

– Mye av problematikken kan kun løses ved at båteiere selv er mer påpasselige med sjekk av vest. Med Safelock så vi derimot muligheten til å nær sagt eliminere ett av risikomomentene på en enkel, rimelig og effektiv måte. Vi er svært fornøyde med resultatet, sa Høstmark til Båtmagasinet på stand i Amsterdam.

Venter på patent

Regatta har søkt om patent på produktet, og venter nå på å få denne godkjent. Produktet er foreløpig ikke å finne i norske båtutstyrsbutikker. Endelig pris er heller ikke offentliggjort. Safelock vil komme i to utgaver, og er kompatibel med vester som har utløsermekanismen «UML MK5» eller «Pro Sensor Elite».

Se hvordan Regatta Safelock fungerer i denne animasjonen:

.