TORDEN: Vi har hatt mye rart vær de siste årene. Årstidene stemmer ikke alltid lenger.

Mørke skyer gir vind

Lynet kan slå ned i båter, men det er ikke alltid en fordel med lynavleder.

Publisert Sist oppdatert
LYN: Cecilie Hammersland ble rammet av lynnedslag i Skottland. Gummistøvel som viser tydlige tegn av lynnedslaget

Tordenvær oppstår i forbindelse med kraftige byger, ofte i sammenheng med en kaldfront. Mest lyn og torden er det om sommeren, fordi bevegelsene og nedbørdannelsen i skyene er sterkest da. Det er gjerne om ettermiddagen det er størst tordenvær-aktivitet og det skyldes at bevegelsene inne i skyene er sterkest etter en lang dag med soloppvarming, slik at luften beveger seg raskt til værs.

Lynet kan slå ned i båter, og skadene kan være store eller små. Du kan montere lynavleder ganske enkelt, med ledninger som avisoleres og henges ned i vannet, men det er mest aktuelt for seilbåter. Fordelen er at skaden ved lynnedslag kan forventes å bli mindre. Ulempen er at sjansen for at lynet slår ned i en båt med lynavleder er vesentlig større. De fleste foretrekker derfor å la det være. Tryggest er man under dekk. Slå av VHF, mobiltelefon og annen elektronikk. Ikke bad i tordenvær.

Sjekk bilder av seilbåten «Las Primas» som ble rammet av lyn i Loch Ness i Skottland

Vinden rundt en tordenbyge er ofte kraftig, og kommer brått. Det samme gjelder også ved høye mørke bygeskyer uten torden. Generelt kan man si at jo større og mørkere skyen er, jo mer vind og regn kan du forvente. Vinden er kraftigst i forkant, og på sidene av skyen – altså før det begynner å regne. Vinden er gjerne kortvarig, og midt under og bak skyen kan det være vindstille.

Les hele artikkelen om været på sjøen her (for Båtliv abonnenter)

Les hele artikkelen om været på sjøen her (for SEILmagasinet abonnenter)

 

TRUFFET: Hullet foran i baugen ser ut som noen har skutt innenfra båten og ut.