Sommertokt 2019

Båtliv fikk motorstopp i kuling

Båtliv havnet i trøbbel etter tur gjennom Nidelven i går. Ved Torungen gikk motoren varm i kuling fra sørvest.

Publisert Sist oppdatert

Nidelven

En idyllisk tur gjennom Nidelven ble til dramatikk på sekunder i går for Båtliv på tokt med Sealine C330. Da vi ga gass ut mot Store Torungen, gikk motoralarmen og instrumentene viste at motoren gikk varm. Temperaturen passerte 100 grader i løpet av sekunder. Vi dro av gassen og stoppet motoren.

Der drev vi i sørvestlig kuling mot Lille Torungen. Gode råd var dyre! I kulingen drev båten et par knop sidelengs med vinden, og vi hadde anslagvis ti minutter på oss før vi drev på skjærene. Vi åpnet motorrommet og så straks at det var sjøgress og tang i sjøvannsfilteret. Dette fjernet vi umiddelbart.

Dusjsslangen

Land nærmet seg i le, og vi måtte starte opp og kjøre oss fri fra land. Nå var motortemperaturen kommet ned på 85 grader, men det kom ikke nytt vann gjennom systemet. Vi antok at det lå mer tang eller gress i løpet fra i kjølevannsinntaket på drevet og fram til sjøvannsfilteret. Det var helt tørt. Hva skulle vi gjøre?

Motortemperaturen steg igjen, og det var helt utenkelig å varmkjøre denne. Kanskje var impelleren allerede gåen? Vi måtte tenke fort, og kom på løsningen med å ta dusjslangen fra hekken og pøse vann direkte inn i sjøvannsfilteret. Det hjalp. Temperaturen kom ned på 85 grader igjen, og vi kjørte i fire knop innover Galtesund mot Arendal. I kulingen gledet vi oss ikke til å legge til kai med svak motorkraft og uten ledige hender til fendere og fortøyninger. Jeg kjørte, og VG-reporter Jørn E. Kaalstad pøste vann på motoren, og vi klarte bare to knops fart mot vinden inn mot gjestehavnen.

Sjøgress

Der fikk vi lagt til kai. Vi tok vannslangen fra brygga og spylte og staket inn i kjølesystemet. Da kom det opp en stor klump sjøgress, men fortsatt trakk ikke motoren fram kjølevann til filteret. Vi kontaktet en mekaniker i Arendal, og følger opp med artikkel om hvordan vi får løst problemet.

Å kjøre indre led gir vakker naturopplevelse, og skjerming fra vind og bølger, men forårsaket altså for vår del sjøgress i kjølevannsinntaket. Se video fra båttur på Nidelven her: