NYTT: Slik ser området ut med Navionics med de ferske datene fra kartverket.
UKJENT: På flere elektroniske kart var området med upålitelige markert med blått, slik som gamle kart fra Navionics.
GULESIDER: Slik ser området ut med Gule Sider når artikkelen ble skrevet.
EMBARK: Slik ser området ut med Embark når artikkelen ble skrevet.

Navionics først med viktig oppmåling

Området øst for Hvasser har endelig blitt målt opp av kartverket. Nå er dybdedataene tilgjenglig på elektroniske kart.

Publisert Sist oppdatert
MARKERT: Det blå området er orådet som manglet gode dybdedata.

Området mellom Hvasser og Store Færder i Vestfold er ett populært seilingsområde for fritidsbåter, men kartgrunnlaget har vært elendig. Dybdedataene har vært så upålitelige at området er markert med en blå farge på elektroniske kart.

For seilere som ønsker å unngå strømmen på vei inn fra Færder mot mål, så har dybdemålingene vært en utfordring. Flere har merket at kart og terreng ikke stemmer.

Over 100 år

– De gamle kartdataene i nymålte områder mellom Store Færder og Hvasser var fra perioden 1900–1911, altså litt over 100 år gamle, forteller Sissel Kanstad i Kartverket. Hun opplyser om at kartdataene er allerede tilgjengelig i elektronisk form for distributørene, noe Navionics alt har benyttet.

Sjøkart oppdateres stadig, og dette viser ett godt eksempel på hvorfor det er nødvendig å oppdatere både papirkart og elektroniske kart i båten.  

Også papirkart 

De nyoppmålte områdene blir tilgjengelig i POD-sjøkart (Print on Demand) tirsdag 11. september, forteller Kanstad. Dette er kart som skrives ut i butikken der du kjøper den. Det finnes 10 forhandlere av Kartverkets kart i Norge. 

Men Kartverket kom ikke helt i mål på sin oppmåling av dette området. Det er små flekker hvor det fremdeles mangler pålitelige data. 

 

GLEMT: Kartverket har ikke fått med seg alt. Det gjenstår fremdeles noen små områder ned blå markering.