TRUET: Menneskeskapte problemer har ført til en dramatisk reduksjon av hummerbestanden. Men opprydding av spøkelsesteiner gir gode resultater. Illustrasjonsfoto: Atle Knutsen.

Kanskje en gladnyhet om hummerbestanden

Spøkelsesteiner fanger store menger hummer som dør på havets bunn, men mye tyder på at hummerbestanden er på vei opp igjen der opprydding er gjennomført.

I hvert fall er det resultatet ved prøvefiske i fredningsområdet fra Bergshaven båtbyggeri i Skallefjorden og videre vestover i Blindleia. Bestanden har doblet seg på to år.

Det er Lillesands Posten som bringer gladnyheten etter samtale med Tord Aslaksen i prosjektgruppen Green-Bay som har gjennomført prøvefiske sammen med Havforskningsinstituttet. I prosjektet finner vi også forskere fra NTNU.

Fredning bra for bestanden

-Fredningen ser ut til å være bra for bestanden, og over tid også hummerfiskerne, sier Ånund Ettestad, som er klima- og miljørådgiver i Lillesand kommune til lokalavisen.

– Det er en markant økning på bare to år. Tallene viser en rask bedring, og at det nytter å verne, sier Tord Aslaksen i Green-Bay.

Han tror den raske økningen i stor grad skyldes fraværet av spøkelsestegner og annen redskap:

– Dette er det første fredningsområdet i Norge som ble ryddet systematisk førSSs fredningen trådte i kraft, sier Aslaksen.

1. oktober 2020 fikk Lillesand sitt første fredningsområde for hummer. Det strekker seg fra Bergshaven båtbyggeri, i Skallefjorden, ut Asperøysund, og videre vestover til Torskebekk i Blindleia. Prøvefisket har vist at fredningsområdet fikk de i 2020 (før fredningen) 53 hummer. I fjor var tallet 92, og i år økte det til 102.

Uhyggelig mange spøkelsesteiner

Tallet på teiner og ruser som står igjen på havets bunn er uhyggelig stort. Bare i Raet nasjonalpark utenfor Arendal er tallet anslått til 10.000. Et prosjekt til ti millioner kroner skal kartlegge hvor avfallet ligger, og deretter fjerne det fra Raet nasjonalpark. Sammen med Green-Bay Project AS har Havforskningsinstituttet fått støtte fra Handelens Miljøfond.

Spøkelsesteiner er et stort problem på havbunnen, ruser og tegner som blir værende igjen på havets bunn, men som fortsatt fanger hummer. Green-Bay skal bruke denne høsten på å rydde mer på havbunn.

– Vi er nettopp ferdig med et oppdrag i et fredningsområde utenfor Drøbak, sammen med Fiskeridirektoratet. Her tok vi opp 268 spøkelsesteiner på ti dager, sier Aslaksen.

Neste oppdrag er i indre Oslo havn:

– Der starter vi å rydde i slutten av august. Og området blir mest sannsynlig fredet fra og med 1. oktober i år.