Skalk lukene, sjekk fortøyningene!

Denne uken kan en skuffende sommer definitivt avblåses vestpå. De første høststormene kommer nå dundrende inn fra vest, fiker til kysten og drar så nordover.

Publisert Sist oppdatert

Sør-østlandet fikk gjennomgå i overraskende sommerstormer i juli, men den første smakebiten på skikkelig ruskevær for vest - og midtnorge kommer allerede i kveld. Båteiere i regionen gjør klokt i å holde seg til kai og surre båten godt.

Storm på mandag ...

- Fra mandag til onsdag morgen skal vestlendinger og trøndere gjennom to runder med storm og uvær, oppsummerer statsmeteorolog Steinar Skare til yr.no:

– Mandag ettermiddag og kveld dreier vinden mot sørvest nord for Stad. Da kan det gi sterk kuling og kanskje liten storm på kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag.

Storm på tirsdag ...

Tirsdag følger et nytt, enda sintere lavtrykk - også dette med retning Lofoten. Denne gang blir det kraftigere vind, og yr.no varsler om muligheter for liten storm på strekningen fra Bergen opp til Stad tirsdag kveld. Sent tirsdag kveld kan det blåse liten storm på Sunnmøre, før uværet drar seg opp til fra Stad og opp til Nord-Trøndelag.

Og full storm på onsdag!

Dette andre lavtrykket har ifølge Skare et skikkelig stormsenter:

- Det ligger på grensen til sterk storm, spesielt i havområdene utenfor Møre og Romsdal og Trøndelag.

Aller verst blir det på havet utenfor Møre og Romsdal og Trøndelag på onsdag.

– Signifikant bølgehøyde er rundt 10-11 meter. Det betyr at du kan få 18 meter i maksimal bølgehøyde ute på havet, advarer meteorologen.

Nærmere land blir bølgene noe roligere, men det er uansett ikke uken for det aktive båtlivet for vestlandinger og trøndere.