Båtbyen Bergen
Vintervær med snøkledde brygger legger ingen demper på båtgleden i Bergen.
Kommentar av Ole Henrik Nissen-Lie
For båtinteresserte østlendinger er det alltid moro å komme til utstillingen «Dra til Sjøs» i Bergen, som pågår denne helgen. Her treffer vi båtfolk med kunnskap og entusiasme. I Vågen ligger motorbåter, seilbåter og skøyter fortøyd til brygga. Shetlands-Larsen står i statue på bryggekanten og speider forbi Statsraad Lemkuhl mot havet.
Verden
Mot de fleste odds har et lite stykke Europa kloret seg fast i en fjellskrent ved fjorden her på Vestlandet. Hansahusene på kaia forteller historien om denne byen, som i store deler av vår historie har vært Norges største by. En bosetning og et samfunn basert på fiske, sjøfart og handel. Fra Bergen sendte vi sjømat ut til verden, og fikk impulser fra den store verden i retur.
Her har det levd båtfolk siden tidenes morgen, og her er båtlivet fortsatt veldig levende. Enkelte av de besøkende til messen kommer med båt fra øyene utenfor Bergen. Publikum her er ikke jålete oppkomlinger som skal smykke seg sosialt med en ny yacht. Dette er nevenyttige folk som bruker båten til fiske, transport og fritid mesteparten av året. På europeiske messer går folk gjerne rundt og titter på puter, farger og design i båtene. Ikke i Bergen, der løfter man opp motorlokket og inspiserer montering, slanger og aksling.
Enslig
Vi møter folk som restaurerer skøyter og gamle dampbåter. Folk som pendler til jobben med båt. Folk som tilbringer store deler av fritiden i båten hele året. Det er moro å stå på Båtliv-standen og høre historier fra leserne. Vi får høre om flotte havner, foreninger med ildsjeler og spennende oppussingsprosjekter.
I køen inn til bransjefesten på «Dra til Sjøs» denne uka ble vi stående ved siden av en flott kvinne, som nettopp hadde kjøpt seg en flybridgebåt på 44,5 fot. Som hun kjører alene. Man kan jo ikke gi opp båtlivet selv om man er blitt singel, mente hun.
Er det rart at vi båtfolk elsker Bergen?