Overrasket på kartplotteren?

HER HAVNER DU: Og forklaringen på at du havner i Vest-Afrika før GPS-en har posisjonert deg er egentlig ganske naturlig.

Derfor havner du ofte i Vest-Afrika

Flere karttjenester starter i Vest-Afrika før din posisjon er hentet inn. Her er svaret på hvorfor du havner akkurat der.

Publisert Sist oppdatert

På nettet er teoriene mange når folk har spurt om hvorfor de havner nær Guineabukta når et kartprogram startes. Dette kan skje om man bruker en kartplotter eller eksempelvis Google Maps på en nettleser. En av teoriene har vært IP-adressen og nettleserens innstillinger. Men dette er også ikke har vært uvanlig på kartplottere at båten viser seg et helt annet sted enn i havnen i trygge Norge. Dette henter seg da inn igjen når GPS-en har hentet inn din mer nøyaktige posisjon.

GAMMELT FRANSK SJØKART: Fra bredde og lengegrad null. Foto: Bibliothèque nationale de France/Wikipedia.

Forklaringen er bredde- og lengdegrad. Tar du breddegrad null og lengdegrad null havner du altså på krysningen av ekvator og det som blir tidssonen UTC±0, også kalt nullmeridianen,  Greenwich på engelsk (GMT som ble erstattet av UTC er forkortet for Greenwich Mean time). Dette nullpunktet blir dermed  det naturlige stedet å starte for flere karttjenester, og du havner i Guineabukta i Vest-Afrika.

TIDSSONER: Foruten London havner du nær Guineabukta, der ekvator krysser.