Lær av Pål Virik Nilsen

Angrip bølgene

Racerbåtkjører Pål Virik Nilsen gir råd til Båtlivs lesere om god kjøreteknikk med planende båter. Se 360-video.

Publisert Sist oppdatert

Å kjøre båt kan være krevende, særlig når det går fort. Båtliv har vært med Norges for tiden ledende racerbåtkjører, Pål Virik Nilsen, i hans Goldfish 28 Tender med to 400 hestekrefters Mercury-motorer på hekken. I en serie artikler vil han vise på video hva du kan gjøre for å kjøre trygt og sikkert på sjøen i fart.

Les også: Foreslår hurtigbåtsertifikat

Her kjører vi hastighet over 70 knop i havgapet utenfor Sandefjord. Det går så fort at solbrillene blåser av nesen. Du må følge årvåkent med på omgivelsene. 40 knop tilsvarer nesten 20 meter i sekundet. Møter du en båt i samme hastighet går det ikke mer enn 2,5 sekunder før avstanden er redusert med 100 meter, så du har ikke lange tiden på deg til å vike unna. Få båter går så fort, men tipsene i vår serie gjelder for alle planende båter.

 

Løft blikket

–Løft blikket, formaner Virik Nilsen, –det er for sent å gjøre noe med det som ligger rett foran baugen. Se fremover også når du skal møte bølgene, og jobb med bølge nummer tre eller fire.

Unngå hopp

–Trim inn motoren for å holde baugen nede. Vi vil unngå hopp. Gi gjerne litt gass i forkant for å angripe bølgene, omtrent som en utforkjører som angriper med å hoppe litt før kulen, sier han.

Opplev båtkjøring med VR

Båtliv har laget flere 360 graders videoer fra båtturen med Pål Virik Nilsen. Videoene spenner over ulike temaer som planlegging av turen, sikkerhet i rask båt, trimming av båt og tips for kjøring i medsjø. Vi vil legge ut flere videoer i dagene som kommer, og avslutter med en større artikkel om trygg båtkjøring i Båtlivs sommerutgave.

 

Pål Virik Nilsen lærer oss trygg kjøring.

Helt propell

Pål Virik Nilsen  holder dagskurs med teori og praksis for folk som vil få mer glede og sikkerhet ut av båtkjøringen sin. Sandefjordgutten (fra Virik, for lokalkjente) har 27 års erfaring som racebåtkjører i både offshore og rundbane, og har skrevet flere bøker om båtkjøring. Han er tidligere verdensmester, australsk mester og norgesmester. Se mer om Pål Virik Nilsen på hans egen hjemmeside www.palviriknilsen.com.