PASS PÅ: Du er båteier også om vinteren.
PASS PÅ: Du er båteier også om vinteren.

– Halvparten ser ikke til båten sin om vinteren

Forsikringsselskapet If gjorde en undersøkelse for å finne ut hvor flinke nordmenn er til å se til båten sin om vinteren. Tallene er nedslående.

Publisert Sist oppdatert

Snøen laver ned i store deler av landet, og som båteier er ikke vinteren et unntak. Tall fra forsikringsselskapene viser at mer enn hver tredje båtskade skjer om vinteren. Derfor ønsket If å finne ut hvor flinke vi er til å passe på båtene på denne årstiden. Undersøkelsen ble utført av analyseinstituttet YouGov i perioden 5. til 9. desember, og det ble gjort til sammen 1009 intervjuer med personer mellom 18-74 år.

LES OGSÅ: Havariutgiftene vokser

To av ti sjekker aldri

Svaret var at hele 52 prosent ikke selv ser til båten sin i vinterhalvåret. Tallene fra undersøkelsen viser at 13 prosent sjekker båten hver uke. 16 prosent svarer at de sjekker hver måned, mens 19 prosent sjekker båten en gang i løpet av sesongen. 20 prosent sjekker aldri båten, selv om de ikke har opplag med tilsyn inkludert. Av de som svarte på undersøkelsen har 32 prosent båten i opplag med tilsyn, og har derfor ikke behov for å sjekke båten om vinteren.

Tenker man i hvert fall.

Falsk trygghet

– Undersøkelsen viser også at 32 prosent stoler på at tilsynet i havn eller opplagsplass klarer å fange opp at alt er i orden med akkurat deres båt. Med ved tradisjonelle båtopplag og havner gjelder et slikt tilsyn kun bevokting for tyveri, og ikke andre type skader, forteller sier Atle Cato Strøm, produktsjef for båtforsikring i If.

LES OGSÅ: Unngå de ubehagelige overraskelsene

Forsikringsselskapet skriver at så langt i år har forsikringsselskapet If fått rapportert inn en rekke båter som har sunket av ulike årsaker, og båter som har blitt skadet av kraftig vind.

– Det kan gi alvorlige konsekvenser at man ikke sjekker båten om vinteren. Det er kun noen dager siden vi ble kontaktet av en fortvilet kunde som hadde vært innom for å sjekke båten. Det viste seg at det hadde gått hull i presenningen, og vannet som hadde strømmet inn i båten hadde forårsaket stor skade, sier Strøm. Han påpeker at mange skader kan forebygges ved at man jevnlig ser til båten sin også i løpet av vinterhalvåret.

Vintertips

If har laget vintertips til båteiere, i håp om å få redusert antall skader, og at eventuelle skader oppdages i tide.

LES OGSÅ: Alt om effektive kuldegrader, så kaldt er det egentlig når du er i fart

– Det er fryktelig kjedelig å finne båten sin ødelagt av frostskader, eller med frastjålet motor når en ny sesongen nærmer seg. Jo tidligere man oppdager en eventuell skade, jo bedre er det, sier Strøm.

Vintertips:

  • Besøk båten ofte og sjekk for eventuelle skader.
  • Det er viktig at presenningen er montert på en måte slik at snø lett kan skli av og ikke blir liggende. På denne måten unngår du ødelagt presenning eller stativ og påfølgende skader på båt og utstyr.
  • Undersøk at presenningen er hel og godt festet, og at støttene er intakte.

    Ikke fest presenning i støttene. Det kan få katastrofale følger og føre til at båten velter ved mye vind.

  • Pass på at det er god ventilasjon i båten for å forhindre kondens og muggskader.

    Dersom du har en stige ved båten bør den låses fast slik at uvedkommende ikke kan bruke den for å klatre opp i båten.