Stor fangst i gamle båter

Mellom ett og to tonn skrei ble halt opp i tradisjonsbåter da seksti trebåtentusiaster var samlet til lofotfiske i Henningsvær.

Publisert Sist oppdatert

– Den største veide 29 kilo, forteller informasjonsrådgiver Tuva Løkse i Forbundet Kysten.

Seksti trebåtentusiaster fra hele landet var samlet i Henningsvær i helgen. Der rodde de fiske i åpne, tradisjonelle trebåter. Ut på sjøen dro en vikingskip-rekonstruksjon, to fembøringer og fire mindre varianter. Om bord var båtbyggere og andre tradisjonshåndverkere, museumsarbeidere, seilere, undervisere, kystlagsfolk, vikinger, noen dansker og andre interesserte.

[Artikkelen fortsetter under bildet]

FLERE BÅTER: 60 tradisjonsbåtentusiaster dro ut i ulike båter for å fiske skrei.

Og tilbake kom de med båtene fulle av fisk – tilsammen et sted mellom ett og to tonn.

Tuva Løkse forteller at samlingen var årets utgave av Forbundet Kystens råseilseminar, som arrangeres på forskjellige steder fra år til år. Sammen med forbundet ble råseilseminaret arrangert avr Vågan kystlag, Narvik kystlag og Museum Nord.

VERN GJENNOM BRUK: Forbundet Kystens motto er «vern gjennom bruk» og dette ble praktisert i Lofoten denne mars-weekenden.

– Seminaret tar utgangspunkt i ulike båttyper, og arrangeres i samarbeid med miljøene som kjenner denne båttypen best. I år var det hovedsakelig nordlandsbåten som ble brukt i sitt rette element, og de fremste ekspertene på både bygging og bruk av nordlandsbåter delte av sin kunnskap om båtene. Både teori og historie om konstruksjon og bruk, og i praksis på sjøen, forteller hun.

Lofotfisket starter januar og varer ut i april. I denne perioden søker fisken inn til kysten for å gyte.

– Det var spennende å se den profesjonelle aktiviteten i fiskeværet ved siden av vår historiske rekonstruksjon, forteller Mathilde Gabrielsen Vikene, rådgiver for friluftsliv og ungdom i Forbundet Kysten og erfaren tradisjonsbåtseiler, men førstereis på lofotfiske.

Forbundet Kystens motto er «vern gjennom bruk».

–  Vi jobber de med å ta vare på kystens kulturminner gjennom aktiv bruk, sier Tuva Løkse.