DØDENS SIRKEL: Amerikansk politi har delt bilder av en senterkonsollbåt som går i full i ring.
DØDENS SIRKEL: Amerikansk politi har delt bilder av en senterkonsollbåt som går i full i ring.

Båt havnet i dødsspiral da mannskapet gikk over bord

Politiets video viser en båt som går i full fart i ring i det som kalles dødens sirkel, etter at mannskapet på to falt i vannet.

Publisert Sist oppdatert

I USA er det påbudt å bruke dødmannsknapp (bryter som stopper motoren om båtføreren mister balansen eller faller over bord). Denne videoen viser hvorfor. Her har to menn falt ut av båten under fart. De brukte ikke vest, og føreren var ikke tilknyttet en dødmannsknapp. Hendelsen skjedde ved Marshfield på den amerikanske østkysten.

Da mennene gikk over bord fortsatte båten i full fart i ring. De to mennene ble var heldige og ble plukket opp av vannet av mannskapet på fiskebåten «Finest Kind», som så hendelsen og raskt kom til unnsetning. I slike situasjoner er det stor sannsynlighet for at de som faller i vannet blir overkjørt av egen båt, og i verste fall hakket opp av propellen.

Etter halvannen time klarte mannskapet på redningsbåten «Sea Tow» å stoppe den løpske båten ved å hive et flytende nylontau under båten, som ble viklet inn i propellen, og da fikk de trykket på båtens toppknapp med en båtshake. I mellomtiden hadde politiet evakuert strendene i nærheten av der båten løp løpsk.

Årsaken til at de to mennene havnet i sjøen, var trolig at båten traff noe i vannet, men hendelsen er nå under etterforskning. Det er ikke mistanke om promille. Båten er en senterkonsollbåt på 23 fot med Yamaha utenbordsmotor.

I USA er det ikke påbudt med bruk av flyteplagg, som i en situasjon med dødens sirkel kan bidra til å gjøre vondt verre, men det er påbudt med bruk av dødmannsknapp. Amerikanske medier opplyser at denne typen hendelser ikke er uvanlige i Florida, en svært båtrik stat med mange båter med utenbordsmotor.