Erfaren båtmann mot utvidelse av påbud

Tidligere pressetalsmann Roald Stigum Olsen i Tryg Forsikring synes forslaget om vestpåbud for alle i alle fritidsbåter er sludder.

Publisert Sist oppdatert

Arkivbilde Båtliv

Båtliv har mottatt en pressemelding der Stigum Olsen argumenterer kraftig mot en utvidelse av vestpåbudet.

24. april 2015 vedtok Stortinget et påbud om bruk av "flyteutstyr" i fritidsbåter under 8 meter, med ikrafttredelse seks dager senere, - uten noen høringsrunder! Allerede nå vurderer Næringsdepartementer om dette påbudet skal utvides til å omfatte alle fritidsbåter i Norge.

– Som erfaren båtbruker, som medlem i et regionsstyre i KNBF, som formann i en stor båtforening og som president i en landsomfattende båtmerkeklubb, er jeg og de meget få jeg kjenner og som har hørt om forslaget, sjokkert over arbeidet med ytterligere å kriminalisere det som er vanlig fritidsrekreasjon og båtbruk i Kystnorge, skriver Stigum Olsen i pressemeldingen.

Ansvarlige

– Undersøkelser har vist at folk bruker redningsvest når det er bruk for det og følger eksisterende påbud enten det er lovpålagt eller ikke. Båtfolk er ansvarlige, men forslaget syder av en mistillit til uten sidestykke når det gjelder båtliv, mener han.

– Hvorfor skal nettopp Norge være annerledeslandet og skille seg negativt ut også på dette feltet? Hvorfor får et konsulentselskap lov å anbefale departementet å bare utvide kravet til å gjelde alle typer fritidsbåter? Hvorfor vurderer man ikke typer båter, fartspotensiale, størrelser på båter, bruken av båter, fart i forskjellig farvann, fart i værforhold, fart i mørke, fart i dårlig sikt, lanterneforhold, etc? spør Stigum Olsen.

– Forslaget er både frekt og uforståelig. Det allerede eksisterende påbudet er ikke evaluert. Her lukter det intens lobbing av noen som har en egen agenda med økonomiske interesser. Næringsministeren må låse dette ned langt bak i en skuff og kaste nøkkelen overbord! Avslutter Stigum Olsen.

Debatt

Debatten om vestpåbudet har blusset opp igjen for fullt etter at det ble kjent at regjeringen nå vurderer å utvide vestpåbudet, som ble innført i fjor for båter under åtte meter, til å gjelde alle båter.

Båtlivs redaktør Ole Henrik Nissen-Lie deltok denne helgen i debatt i NRK Ukelsutt om vestpåbudet med saksordfører for lovforslaget Else-May Botten.

Hør debatten i NRK Ukeslutt her.

Powered by Labrador CMS