
Minor fra 1997 blir som ny
– Det er jo trendy med gjenbruk, så vi prøver å gjenbruke alt det som kan brukes opp igjen, sier Sargo-importør Frode Gamlestøl. I vinter har han renovert en sliten, 26 år gammel Minor 6400. Båten er strippet ned og blir gjenoppbygd til 2023-standard, med Sargo Explorer-look!
På et standsmessig garasjeanlegg på Høydalsmo, et veikryss 560 meter over havet i hjertet av Telemark, står det lett synlig FG Racing på veggen. De fleste som er litt orientert i båtbransjen vet at FG Racing er importør av de finske Sargo-båtene, for mange like godt kjent som Minor. Og bak initialene FG finner vi Frode Gamlestøl. Sammen med broren Terje Gamlestøl har han importert Minor og senere Sargo i en årrekke. Vestlendingene har delt virksomheten mellom seg, med avdelinger både i Naustdal i Sogn og Fjordane og i Oslo. OG på Høydalsmo, hvor Frode tilbringer mye av fritiden. I fjor vår kjøpte han en svært velbrukt Minor 6400 som i vinter har gjennomgått en omfattende renovering. Ett år senere nærmer båten seg lakkering, montering og «styling».


God som ny
– Alle deler som kan gjenbrukes pusser vi opp og bruker på om igjen. Det går noen timer ekstra, men det er ikke noe poeng å hive noe som kan bli like godt som nytt. Båten var et godt utgangspunkt i seg selv, og denne får nå et nytt liv, forteller Frode.
– Dette blir en ny båt med et gammelt skall. Alt som ikke kan renoveres erstatter vi; ny drivlinje, propell, elektrisk anlegg. Alt blir gått over.
Gamlestøl medgir at det alltid blir mer jobb enn man hadde tenkt når en begynner på slike prosjekter.



– Det er tidkrevende, men også veldig moro når en får det til, sier vestlendingen.
Klassikeren, som er en typisk «bak-lader» fra Finland, kom på markedet i 1982 som Minor 640. Den sto på modellprogrammet gjennom flere tiår, og gjennomgikk en forsiktig «evolusjon». Versjonen FG Racing renoverer ble lansert som Minor 6400 i 1994, og i 2002 kom en ytterligere oppgradert versjon under navnet Minor 21 WR.
– Den siste 21-foteren før den gikk ut av produksjon tror jeg vi solgte ny her i Norge. Den kostet 1,1 millioner kroner, minnes Frode, som har fått tak i hele historikken på restaureringsobjektet hos produsenten i Finland.
– Vi har det gamle datakortet på båten som er skrevet for hånd, med motornummer og full pakke. Den ble solgt ny fra Sarins i desember 1997 som demo-båt til Danmark. Den første eieren var importør av lys og lamper, så det var derfor det var så mye utstyr og lys på den, forteller Frode.

Nå blir båten bygd opp igjen til 2023-standard, med samme look som en ny Sargo i Explorer-serien, med svarte rekker og detaljer, grå «caps» på styrhuset og kraftig D-profil rundt badeplattform som de mest synlige endringene. Men under skallet har det også skjedd mye.

Omfattende
I hallen på Høydalsmo står en ny Yanmar 4JH110 og venter på et litt forsinket gir. Den er identisk med den gamle motoren og passer på de gamle motorfestene, men har common rail innsprøytingssystem. Ny eksospotte er allerede montert, det er støpt inn tunnel og montert baugpropell, 12 tommers kartplotter skal på plass, defrosteranlegg er lagt opp og alt elektrisk er lagt opp på nytt. Skroget er malt opp innvendig, og samtlige skroggjennomføringer er byttet til nye komposittgjennomføringer. På fordekket er det lagt opp uttak til dekkspylepumpe og laget forsterkning for montering av elektrisk teinehaler. Nå står motorinstallasjon for tur, og lakkering av skroget.
Nesten oppbrukt
– Båten var nesten oppbrukt da vi kjøpte den, medgir Frode, som har renovert flere Minor-båter tidligere.
– Vi har strukket opp mange slike båter. De har riktignok ikke har vært så ille som denne. Disse båtene er veldig populære i bruktmarkedet, spesielt på vestkysten av Sverige, og det er få av dem ute på finn. De som legges ut blir solgt veldig kjapt, forteller båtimportøren, som har lister over kunder som ønsker å kjøpe slike båter og som vil bli varslet når de en sjelden gang dukker opp.


– Det finnes ikke så mange alternativer til nettopp denne modellen. Det er en veldig smart walkaround-båt på 21 fot med styrhus og dieselmotor, nærmest en skjærgårdsjeep med styrhus.
Fortell, hva har dere gjort med den så langt?
– Vi har tatt båten helt fra hverandre og plukket den i fillebiter. Den største jobben var egentlig å få vasket den ren innvendig og støpt igjen alle hull. Det fløt med olje og diesel og det var mange lekkasjer, så det var en voldsom jobb bare å gjøre den ren. Båten hadde fått mye juling, og blant annet var alle rekkefestene revet opp, så det ble en god del plastarbeid også.


– Vi har tatt ut alt av båten, inkludert cutlesslagere og byttet dem. Bare det var en kjempejobb. Båten har syrefast hylse og lageret var nærmest korrodert fast i hylsa. Alt var helt utslitt. Hylsa er det ikke noe i veien med, så den bruker vi opp igjen, men lageret måtte vi hugge ut bit for bit. Det tok seks timer bare det.
Gjenbruk er et stikkord for prosjektet, og Frode viser frem flere trekomponenter som blir montert tilbake i båten etter oppussing.
– Mye kan brukes på nytt, blant annet tredetaljer som vi har pusset og lakket. Roret er sandblåst og gjenbrukt og skottbekledningen i styrhuset har vi vasket med «magiske svamper» og så har vi sprøytet inn lynlim med en vanlig kanyle for å lime trekket inntil igjen på nytt. Det blir utrolig fint og ser nesten nytt ut.
– Noe må vi selvsagt kjøpe nytt fordi det er utslitt, og da er det artig å erfare at man selv på en nesten 30 år gammel båt kan få kjøpt samme deler den dag i dag og som passer rett på.
– Vi synes det er engasjerende og lærerikt og ta tak i det andre har gitt opp og skal skrote, og som mange ville kalt et vrak eller søppel. Så kan vi med litt innsats få den til å bli som ny igjen, eller i noen tilfeller enda bedre, og lage en kul versjon. Det er det som er vår tanke bak dette, for økonomisk sett er det ikke regningssvarende. Og så handler det litt om egenutvikling også, om å lære seg nye ting.
– Med det vi gjør her nå så er dette en båt som kan vare i 30 år til. Nå har den fått stå her i hallen i hele vinter og tørke ut skikkelig. Vi har sandblåst den, sparklet alt under vannlinjen med epoxysparkel og primet og stoffet bunnen, så denne blir like bra som da den var ny, mener Gamlestøl.


Tidkrevende
Totalt regner Frode at det går med rundt tusen arbeidstimer før båten er ferdig.
– Først måtte vi demontere alt og så bygge det opp igjen på nytt. Og så dukker det alltid opp ting du ikke hadde regnet med. Men, jeg har heldigvis hatt med noen flinke folk som har gjort deler av jobben. En pensjonert snekker her på Høydalsmo har gjort masse, og så har Thor Norling i Porsgrunn laget ny treinnredning. Tom Hørby har gjort mye av plastarbeidene og skal være med under lakkeringen. Vi har støpt igjen alt av hull og småskader, og forsterket opp igjen det som var dårlig, slik at alt skal være gjort skikkelig, forteller Frode.



– Han som vil kjøpe båten skal bruke den som hobbyfiskebåt, men det er jo ikke sikkert han vil ha den når han får greie på prisen til slutt, humrer Gamlestøl, som regner med å måtte forlange 800 000 kroner for båten når den er ferdig.
Og når skal den være ferdig?
– Den skulle vel vært ferdig nå... Det er fremdeles lang leveringstid på båtdeler etter pandemien og det har forsinket prosessen litt at vi har ventet på giret til motoren. Men nå går alt mye fortere fremover. Alle delene er klare til montering, men jeg liker best å få inn motoren først slik at vi kan begynne å bygge rundt den. Da er det lettere å få gjort alt skikkelig med en gang.
– Vi gjør dette prosjektet mye også for å lære om akselbåter, siden vi også er importør for Westline. Fra Sargo er vi mest vant til hekkaggregat, men med aksel og hylse er det jo noen andre parametere som man må være oppmerksom på, spesielt dette med oppretting av motor, avslutter Frode Gamlestøl.
.