BØLGEVARSEL: Kystverket og BarentWatch har laget bølgevarsel som er tilgjengelig for båtfolket.
BØLGEVARSEL: Kystverket og BarentWatch har laget bølgevarsel som er tilgjengelig for båtfolket.

Bølgevarsel for hele kysten

Slik kan du enkelt sjekke bølgevarsel for hele Norskekysten 2-3 dager fram i tid.

Publisert Sist oppdatert

Kystverket og BarentWatch har lansert en tjeneste som varsler bølgehøyde langs hele kysten.

Dette er en tjeneste som kommer fritidsbåter til gode, når langturen skal planlegges.

Tjenesten som har vært under utvikling siden 2003 gir prognoser for bølgehøyde, bølgeperiode og bølgeretning inntil 60 timer frem i tid. Fredag ble den fullverdige tjenesten lansert.

Vi har prøvd tjenesten, og den er enkel å bruke. Når du kommer inn på hovedsiden ser du kartskisse over hele Norskekysten, og du kan enten skalere deg innn, eller trykke på en svarvei til din region eller ditt område (vi har lagt inn snarveier nederst i artikkelen som sender deg rett til din region). Du ser forskjellige leder som er lagt inn. Trykker du en av dem markeres den rødt, og du får du opp informasjon til venstre for kartet. Trykker du for eksempel Drøbak - Skagerrak får du opp informasjon for flere områder, som Skagerrak, Ytre-Oslofjord, Færder, Hollenderbåen, Medfjordbåen, Horten, Breiangen og Drøbak. Du ser da signinfkant høyde, maksimal høyde, retning og periode (antall sekunder mellom hver bølge). Trykker du utenfor leden får du informasjon fra Yr, som bølger, trykk, strøm og temperatur, i tillegg til soloppgang og solnedgang. Her finner du også tidevann for de nærmeste dagene - så her er det mye nyttig informasjon for å planlegge båtturen eller fisketuren.

Nederst på kartet er det en tidslinje. Her kan du flytte markøren og se prognosene for to-tre dager frem i tid.

Når du skal planlegge turen er en annen nyttig funksjon at du kan velge en annen kartvisning. For eksempel kan du velge sjøkart. Denne funksjonen finner du øverst til venstre i kartvisningen. Vel å merke tar det mer tid å laste ned sjøkartet enn gråskalakartet som vises i begynnelsen.

Linjalen som er over kartvalget kan du bruke til å måle avstand, men her vises kilometer, så du må regne om til nautiske (1 km = 0,54 nautiske, så du ganger med 0,54).

Lurer du på hvor du ekstakt er brukker du på markæren over linjalen.

 

Snarvei til områder (eksterne lenker)

Snarvei til regioner (eksterne lenker)