Førsteinntrykk:

DESIGN: Rand Mana 23 er et luksusprodukt som trenger justeringer for å være perfekt.
DESIGN: Rand Mana 23 er et luksusprodukt som trenger justeringer for å være perfekt.

Rand Mana 23: Designperle med forbedringspotensial

Elektriske båter kommer, men det blir ikke Rand Mana 23 som vil snu markedet. Detaljene må poleres før den danske el-båten får tommelen opp fra oss.

Publisert Sist oppdatert

I første omgang er det derfor gjennom båtdelingstjenesten Kruiser at nordmenn vil stifte bekjentskap med Rand Mana 23. I stedet for å kjøpe båt, så er det mulig å gjøre en avtale med Kruiser som vil gi båtbrukere tilgang til Kruisers nettverk av båter. Med et abonnement er det bare å bestille båt via en app, dra til brygga, og legge ut. Tjenesten er ideell for de som vil bruke alle sine båttimer på sjøen, og ikke til båtpuss.

Båtmagasinet testet Kruiser sine modeller, og å komme fra norske GreenWave 601 til danske Rand Mana 23 ble en nedtur. Vi testet båten en liten sving ut fra Kruisers base på Oksenøya ved Oslo en vakker oktoberdag hvor det var et svakt vinddrag fra nord.

FART: Rand glir lett med liten kraft. Her går vi i 5,5 knop med 3 kW effekt.
FART: Rand glir lett med liten kraft. Her går vi i 5,5 knop med 3 kW effekt.

Solskinnsbåt

GreenWave 601 er en litt traust, moderne versjon av en åpen snekke, mens Rand Mana ser ut som fremtidens båtliv med sitt frekke formspråk. Dansken byr på mer plass, men er også større. Skrogets bredde er makset helt ut. Mana 23 fungerer som en flytende terrasse med sittegruppe og solseng.

Vi liker båtens badeplattform, og at den er åpen bak. Det er også bra med tanke på sikkerhet. En båt skal være enkel å komme oppi fra vannet, enten man er våt frivillig, eller ikke.

Mana 23 er båten du velger for å ta med gjester ut for å nyte vår vakre kyst når været er bra. Godt vær, eller veldig gode klær, er viktig for at denne båten skal fungere. Det finnes ingen mulighet for å beskytte seg mot elementene.

Det skal være mulig å få båten levert med en bimini som enkelt kan vippes opp. En bimini er primært brukt for å gi beskytelse mot sola i varmere strøk.

Båten vi testet hadde en liten kjøleskuff i forkant av styrekonsollen. Den kan også leveres med en liten bysse.

SOSIAL: Det er plass til ti personer om bord i en båt egnet for det gode liv i sola.
SOSIAL: Det er plass til ti personer om bord i en båt egnet for det gode liv i sola.

Enkelt motorisert

Kruser har valgt å utstyre båten med det minste motoralternativet. Båten er utstyrt med en 4 kW podmotor fra Torqeedo. Den ga en toppfart på seks knop under testen. Ifølge produsenten skal båten ha et skrog optimalisert for elektrisk motor, og være i stand til å gå 12 knop med en kraftigere elmotor.

Vår båt var utstyrt med Torqeedo Cruise 4.0 FP, en motor produsenten mener tilsvarer 8 hk. Løsningen består av en pod hvor selve motoren er plassert rett foran propellen, under vann. Det gjør at motoren også får naturlig vannavkjøling. Båten styres ved at poden dreies. Løsningen er enkel, men ikke genial. Drivverket høres ut som en kraftig kjøkkenmaskin. Om vi hadde kommet fra en dieselbåt, så hadde vi sagt det var fantastisk, men etter å ha kommet fra GreenWave som var så godt som lydløs, så virket dette feil.

Men lyden er for oss kjent. Årsaken kommer fra et reduksjonsgir i navet. Da vi tidligere testet elektriske påhengsmotorer så opplevde vi det samme, og konstaterte at lyden førte også med seg et effekttap.

RATT: Hydraulisk overføring fra ratt til en pod fungerte ikke her. Kontrollenheten fra Torqeedo er også puslete på en så elegant farkost.
RATT: Hydraulisk overføring fra ratt til en pod fungerte ikke her. Kontrollenheten fra Torqeedo er også puslete på en så elegant farkost.

Vond å styre

Det er vanlig at motorbåter har en vandrende styring i lav fart. Det er ganske irriterende. El-båter går bare i lav fart, og bør derfor alltid være retningsstabile. Det er ikke Rand. Den hydrauliske styringen gir liten kontakt med båten. Svingeffekten er dårlig ved lav effekt. Det hjelper heller ikke at rattet er lite, og kaldt å holde i. Igjen var det en nedtur å komme rett fra GreenWave som har propellen på aksling og styres med ror.

Motorkontroll og displayet til Torqeedo har tidligere imponert oss. Den har en skjerm som viser fart, effekt, batteristatus og hvor lang tid det tar før batteriet er tomt. Viktige opplysninger. Men på denne elegante båten, så virker både spak og display billig og puslete. Rand fremstår som et luksusprodukt. Det gjør ikke detaljene fra Torqeedo.

Dyrt med fart

Testbåten er utstyrt med åtte 95 Ah blybatterier fordi det var slike produsenten kunne levere. Kruiser vil bytte disse med litium, og det er fornuftig.

Disse batteriene kan lagre 9,2 kWh med energi. En stor Tesla har 100 kWh. På full fart er det mulig å gå litt over to timer, noe som gir en rekkevidde på 13,5 nautiske mil. Men fart krever mye energi, også på et lettdrevet skrog. Ved å redusere pådraget fra 4 til 3 kW, så faller ikke farten mer enn 0,5 knop, men gir over tre timers gange, og rekkevidde på 17 nautiske mil. Med et pådrag på 1,5 kW glir skroget pent i 4,5 knop, batteriet rekker i over seks timer og rekkevidden blir imponerende 25 nautiske mil.

Tallene viser hvor mye fart koster. Hastigheter opp mot 12 knop vil kreve en kraftig motor, og en svært dyr batteribank. Det vil også kreve mer strøm på brygga.

FAKTA: RAND MANA 23

CE-kategori: C

Produksjonsland: Polen

Lengde i meter: 7,20

Bredde i meter: 2,30

Vekt tørr båt i kg: 690

Batterikapasitet: 9,2 kWh.

Motor: Torqeedo Cruise 4.0 FP (8 hk)

Toppfart: 6 knop

Rekkevidde: 25 nautiske mil i 4,5 knop

Pris i kroner: Cirka 700 000,-

Feil med bly

På full fart kan vi teoretisk gå i to timer med blybatteriet. I praksis bør man være tilbake i havn, og lade etter en time. Blybatterier vil bli skadet av å bli kjørt tomme, og for å være sikker, er det greit å alltid være over 50 prosent.

ENERGI: Åtte blybatterier er billig, men ikke egnet slik båten er tenkt brukt.
ENERGI: Åtte blybatterier er billig, men ikke egnet slik båten er tenkt brukt.

Blybatterier er også krevende å lade. Når de er ladet 80 prosent, så øker batteriets motstand, slik at de siste 20 prosentene tar svært langt tid å toppe. For en båt som benyttes av flere personer i løpet av en dag, så vil bare 30 prosent av batteribanken brukes i praksis, det er stusslige 3 kWh. Å levere el-båter med slike batterier vil ødelegge den gode opplevelsen.

God finish

Rand Mana 23 er estetisk tiltalende med sin elegante gråfarge, puter og kunstteak på dørken i teakens naturlige grå patina. Båtens hjørner er kappet av for å skape en mykere form, som også vil redusere faren for blåmerker. Båtens styrekonsoll kunne gjerne hatt noen gripehåndtak og vindskjerm. Det er plass til å legge fra seg solbriller, men ikke særlig mye mer.

Skrog og dekk er skjøtet sammen på en elegant måte litt ned fra ripa. Her har produsenten også festet noen metallhemper som både er feste til fendere, og til havnekallesje. Disse metallbeslagene stikker ut fra skroget, og selv om de er avrundet, så kan de skade andre båter.

I baugen er det et digert stuerom, laget for å plassere biminien. Lokket er konstruert feil, slik at regnvann renner inn. Det er også klønete å måtte åpne motorrommet for å sette inn ladekabel. Her er også hovedstrømsbryteren plassert.

SOL: Mana 23 er bygget for et enkelt båtliv. Bak konsollen er det en solseng og enkelt å ta seg et bad.
SOL: Mana 23 er bygget for et enkelt båtliv. Bak konsollen er det en solseng og enkelt å ta seg et bad.

Fremtidens skjærgårdsjeep

Rand Mana 23 representerer den nye typen båter som kommer. Båten har det meste til at man kan ha det hyggelig underveis i lav hastighet. Du kjøper ikke en el-båt for å få et effektivt transportmiddel fra A til Å, men som et middel for å nyte kysten, og gleden av å være underveis. Hadde båten hatt en kalesjeløsning som gjorde den egnet til mer enn solskinnsdager, så ville den funksjonsmessig vært nær perfekt.

Torqeedo har ledet an i utviklingen av el-drift på båt, men er blitt tatt igjen av konkurrenter. Det viser løsningene vi fant på GreenWave. Rand bør finne en ny underleverandør, en som også kan levere litiumbatterier til en fornuftig pris.

Båten koster fra 44 900 euro uten moms, eller nærmere 700 000 norske kroner med moms, levert sjøklar i Norge. Båten har foreløpig ingen norsk forhandler.