HJUL OG JET: Via et logisk manøvreringshjul ved førerplassen kontrollerer man vannstrålene.
HJUL OG JET: Via et logisk manøvreringshjul ved førerplassen kontrollerer man vannstrålene.

NaviWheel: Styr båten med hjul og jet

Et nytt finske system gjør det mulig å manøvrere båten med vannstråler fra fire dyser i skroget. Mer intuitiv manøvrering og mindre stress er målet for de finske gründerne.

Publisert Sist oppdatert

Mye av det teknologiske fokuset blant både små og store utstyrsprodusenter handler om å gjøre det enklere å manøvrere båter. Denne våren ryktes det blant annet at joystickstyring for båter med en motor og baugpropell er på lanseringsstadiet. Å senke kompetanseterskelen for nye brukere, redusere stressfaktorer og øke tiden til å nyte opplevelsen er noe av filosofien bak denne utviklingen. Denne høsten lanserte det finske start-up-selskapet G-Boats oppfinnelsen NaviWheel. Elektronikk, enkelt brukergrensesnitt og vannstråler fra fire små vannjeter styrer båten dit du vil, uavhengig av båtens egen motor og baugpropell. Via en liten spak på et panel ved førerplassen kan man styre båten sideveis eller 360° rundt sin egen akse om du vil. Eller manøvrere båten via en app i telefonen, mens du selv står på brygga. Vi har prøvd denne første generasjons parkeringsassistent for fritidsbåter.

For nybegynnere?

Er ikke manøvrering noe av det aller mest grunnleggende sjømannskapet man bør beherske før man drar ut på sjøen? Er ikke dette å flytte ansvaret over fra skipperen til elektronikken? Gründeren av NaviWheel, Paavo Pietola, svarer:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS