HJUL OG JET: Via et logisk manøvreringshjul ved førerplassen kontrollerer man vannstrålene.
HJUL OG JET: Via et logisk manøvreringshjul ved førerplassen kontrollerer man vannstrålene.

NaviWheel: Styr båten med hjul og jet

Et nytt finske system gjør det mulig å manøvrere båten med vannstråler fra fire dyser i skroget. Mer intuitiv manøvrering og mindre stress er målet for de finske gründerne.

Publisert Sist oppdatert

Mye av det teknologiske fokuset blant både små og store utstyrsprodusenter handler om å gjøre det enklere å manøvrere båter. Denne våren ryktes det blant annet at joystickstyring for båter med en motor og baugpropell er på lanseringsstadiet. Å senke kompetanseterskelen for nye brukere, redusere stressfaktorer og øke tiden til å nyte opplevelsen er noe av filosofien bak denne utviklingen. Denne høsten lanserte det finske start-up-selskapet G-Boats oppfinnelsen NaviWheel. Elektronikk, enkelt brukergrensesnitt og vannstråler fra fire små vannjeter styrer båten dit du vil, uavhengig av båtens egen motor og baugpropell. Via en liten spak på et panel ved førerplassen kan man styre båten sideveis eller 360° rundt sin egen akse om du vil. Eller manøvrere båten via en app i telefonen, mens du selv står på brygga. Vi har prøvd denne første generasjons parkeringsassistent for fritidsbåter.

ENKELT: Brukergrensesnittet er svært enkelt. Systemet kan leveres til båter mellom 6 og 12 meter.
ENKELT: Brukergrensesnittet er svært enkelt. Systemet kan leveres til båter mellom 6 og 12 meter.

For nybegynnere?

Er ikke manøvrering noe av det aller mest grunnleggende sjømannskapet man bør beherske før man drar ut på sjøen? Er ikke dette å flytte ansvaret over fra skipperen til elektronikken? Gründeren av NaviWheel, Paavo Pietola, svarer:

– Vi har kommet til et punkt i båtlivet der folks tid er stadig mer begrenset. Samtidig styres våre liv også i båtene av skjermer og elektroniske løsninger. Vi vil gjøre båtene smartere og båtlivet enklere, sier Pietola.

– Med dette systemet kan hvem som helst gå ut og inn til brygga eller en havn uten særlig øvelse, hevder Pietola.

Samtidig mener man at brukeren forbedrer seg i det tradisjonelle sjømannskapet, som definitivt trengs fortsatt. Pietola hevder at NaviWheel fjerner nybegynnerstresset som hindrer mange i å nyte båtlivet fullt ut.

– Redselen er en større risikofaktor for sikkerheten enn det manglende sjømannskapet i begynnelsen. For den erfarne sjøulken er NaviWheel en komfortløsning, for nybegynneren en sikkerhetsløsning, mener gründeren.

For Pietola er NaviWheel også et skritt mot å tilføre intelligens til båtene. Med appen kan man allerede nå styre båten fra brygga, noe som kan være praktisk for eksempel når man sjøsetter eller tar opp båten alene på en båthenger. I fremtiden ser han mulighet for å utvide systemet med blant annet kollisjonssensorer, automatisk kurskorrigering og andre funksjoner.

FRA BRYGGA: En app gir samme muligheter til å styre systemet som joysticken om bord.
FRA BRYGGA: En app gir samme muligheter til å styre systemet som joysticken om bord.

Enkel maksinvare

Det teknisk sett relativt enkle systemet er skjult under dekk. Fire el-motorer på 3–4 kilowatt driver hver sin vannpumpe som i sin tur genererer kraftige vannstråler. To av enhetene er plassert i forskipet i tunnelen der baugpropellen skulle sitte, og to i akterspeilet i hvert sitt hjørne.

Hver enhet driver to vannstråler som spruter i forskjellig retning. Pumpene er koblet til den elektroniske styreenheten som regulerer styrken på vannstrålene når man beveger styrehjulet på panelet ved førerplassen. Ved å vri eller skyve dette hjulet i ønsket retning, går båten dit føreren vil på en intuitiv måte, etter samme prinsipp som joystickstyring fra eksempelvis Mercury eller Volvo Penta.

TESTBÅT: Det finske systemet tar sikte på å forenkle finmanøvrering av båter med singelinstallasjon.
TESTBÅT: Det finske systemet tar sikte på å forenkle finmanøvrering av båter med singelinstallasjon.

Systemet består av pumper og motorer på 48 volt beregnet for kontinuerlig industriell bruk. El-systemet med fire batterier er skilt fra båtens øvrige elektriske system og kan lades via landstrøm.

Foreløpig kan systemet bestilles til nye båter som ekstrautstyr. I følge Pietola er selskapet i ferd med å etablere samarbeid med blant annet finske båtprodusenter. Prisen kommer til å ligge på cirka ti prosent av båtens pris.

Skjermen er fremtiden

LOGG: NaviWheel har en rekke funksjoner, blant annet elektronisk logg.
LOGG: NaviWheel har en rekke funksjoner, blant annet elektronisk logg.

Via den skybaserte mobilappen kan man styre hele systemet også fra brygga. Appen samler også inn ulike brukeres data, som ruter, posisjon og servicehistorikk, og den muliggjør blant annet at produsenten kan feilsøke via nettet. Disse funksjonene retter seg blant annet mot ulike former for båtdelingstjenester og utleie.

Selve hjernene i systemet har en CAN bus-inngang som er NMEA 2000-kompatibel og som gjør det mulig å integrere båtens øvrige elektronikk i systemet. I fremtiden kommer vi til å styre alt i båten via mobilen, tror Pietola i NaviWheel.

Finmotorikk

Vi prøvekjørte NaviWheel på en Buster Super Magnum i Helsingfors i Finland i høst. Systemet passer best for motor- og seilbåter mellom drøyt 6 meter og 12 meter.

En større motorbåt med dobbelinstallasjon, og eksempelvis Volvo Pentas IPS og joystickmanøvrering, eller Mercurys Axius, kan manøvreres i alle retninger i likhet NaviWheel-systemet, men disse systemene krever to motorer. NaviWheels løsning gir en lignende opplevelse også på båter med singelinstallasjon.

Betjeningsrattet på panelet er trinnløst og progressivt. I kombinasjon med at systemet kan styres trinnløst og progressivt kan det styres kontinuerlig og på minimal effekt. En tradisjonell baugropell i sin enkleste utgave er enten PÅ eller AV med full effekt, om man ser bort fra Sleipners og Vetus sine systemer for trinnløs regulering av baugpropeller. Følelsen man får med NaviWheel kan best sammenlignes med å fly en drone. Dette gjelder også om man styrer båten fra appen.

Når vi setter oss bak rattet i Busteren og bruker joysticken, flytter båten seg langsomt sideveis ut fra brygga med en svak surrelyd. Båten kan vendes rundt sin egen akse, gå både forover og bakover, alt etter hvordan man beveger joysticken på panelet.

TELEFONEN: Appen har et veldig enkelt brukergrensesnitt, og med den kan du styre båten uten å være om bord.
TELEFONEN: Appen har et veldig enkelt brukergrensesnitt, og med den kan du styre båten uten å være om bord.

En erfaren motorbåtfører må altså ta hendene bort fra rattet, nullstille erfaringene og tenke på nytt. Et interessant aspekt ved denne utviklingen, er at de som har vokst opp med digitale systemer antakelig kan styre båten intuitivt på fem minutter. Den erfarne sjøulken trener sannsynligvis opp ferdighetene raskest gjennom å ta et kurs i finmotorikk. Hos tenåringen.