
Test: Garmin Quatix 6

Rikelig med funksjoner - mye å huske
Smartklokken Garmin Quatix 6 er proppfull av funksjoner som er lett å bli glad i, men etter to måneders bruk sliter vi fortsatt med bekjentskapet.
Nyheten Garmin Quatix 6 skiller seg ut på flere måter blant mengden av smartklokker som etter hvert begynner å fylle markedet. Det var med stor begeistring vi kunne konstatere at dette er en klokke som er tilpasset spesielt båtbruk. Den har sjøkart og viser båtdata. Etter et års tid med en Huawei Watch GT på håndleddet har vi lagt den på hylla et par måneder og erstattet den med en Garmin Quatix 6.

Den leveres lekkert innpakket med to forskjellige reimer. Vi faller raskt for fristelsen å sette på lenkereima. Utseendemessig har den det lekreste designet vi har sett på smartklokker. Med medfølgende mini-skrutrekker, beregnet for å ta av deler av lenken, avhengig av hvor tykt håndledd du har, går justeringen veldig lett. Klokka sitter som et skudd. Alternativt kan også reima i silikon brukes, alt etter smak og behag. Metallreimen føles behagelig.
Batteritid
I esken er det også en ladekabel som kobles til baksiden av klokka. Det følger ikke med stikkontakt for USB-kabelen. Å lade opp klokka går relativt fort, og den er klar for bruk. Hvor lang tid du skal ha mellom ladningene er avhengig av bruken. Velger du batterisparingsmodus er driftstiden opptil 48 dager, men da kun som vanlig klokke. Alternativt kan vi velge GPS-aktivitet i ekspedisjonsmodus som gir 28 dager. Det mest aktuelle for båtbruk er naturlig nok med GPS aktivert. Maks batteritid i GPS-modus er oppgitt til 72 timer, noe som stemmer bra med vår erfaring. Uten GPS, kun i smartklokkemodus, skal den vare i 14 dager, noe som heller ikke er et unaturlig valg, ikke minst utenfor båtsesongen.
Omfattende meny
Quatix er proppfull av funksjoner. Men da er det også mye å huske, og det kan være greit å beregne noen dager på å bli kjent med klokkens fem knapper, alle med forskjellige funksjoner, noen kombinert med hverandre. Selv etter nesten to måneders bruk bommer vi stadig på knappene og kombinasjonene. Skal vi for eksempel sette klokka i modus for batterisparing, kreves det 22 klikk nedover meny-systemet før klokka er satt på batterisparing. Så tre nye klikk for å komme tilbake til klokka. Så ja, vi savner utvilsomt en trykksensitiv skjerm som mang andre smartklokker har i dag. Garmin er per i dag en av de mest innovative produsentene av elektronikk, så vi håper at de i fremtiden lar touch-skjerm også bli et alternativ.

Til båtbruk
Som båtklokke egner Quatix 6 seg både til store og små båter, med mye eller lite utstyr. Vi har brukt klokka spesielt mye til småbåtliv i mangel av kartplotter. Når vi har startet båtturene er det bare et par klikk, og du har de viktigste båtdataene på håndleddet. Under vår testperiode har det vært spesielt praktisk at klokken viser båtens hastighet (SOG), men også makshastigheten vi har hatt, og gjennomsnittlig hastighet. I tillegg kan vi bla oss litt nedover og se nautisk distanse vi har tilbakelagt, og ikke minst selve sjøkartet. Men du verden hvor mye frustrasjon vi har hatt med sistnevnte, i jakten på de riktige knappene. Det ene øyeblikket klarer vi å endre utsnittet på sjøkartet. Det neste øyeblikket finner vi ikke igjen de riktige knappene, og starer tidtaking, tar rundetid som vi ikke har behov for, og så videre. Burde ikke en så avansert klokke hatt en trykksensitiv skjerm? Ved flere anledninger har vi gitt opp, og klarer til slutt å forkaste loggen vi har laget med diverse rundetider. Når vi blar oss nedover i alternativene som kan vises under båtturen, er også pulsen din noe som vises, noe vi synes er ganske uvesentlig. Men det er en fryd å bruke klokka til de mest grunnleggende funksjonene, som fart og distanse, samt sjøkart, så sant vi ikke har måttet endre kartutsnittet.

For større båter er det ekstra spennende at klokka kan kobles til kartplotteren. Da får du opp data fra kartplotteren på klokka, som båtens fart, vind (hvis du har koblet til vindmåler) og dybde. Autopiloten kan også styres med klokka. Da velger man autopilot i stedet for båtdata i menysystemet. Har du ikke kompatibel kartplotter fra Garmin finnes det også løsning for det. Med en Garmin GNT 10 NMEA 2000-sender og mottaker kan du også overføre data mellom andre enheter. En slik enhet ligger på noe under 1800 kroner.
Andre funksjoner
Vi kunne skrevet side opp og side ned om alle funksjonene denne smartklokken har. For oss båtfolk er det også nyttig at den har både kompass og barometer. Du kan også få værmelding på klokken, og du kan sjekke kalenderen. Klokka har dessuten alarmfunksjon med vibrering når du får melding, ønsker vekking og så videre. Vi har også brukt klokken til noe trening, der den har rikelig med aktiviteter, men også her har vi slitt med å trykke på de riktige knappene til tider. Et stort pluss her er at man kan koble til andre sensorer, som pulsbelte, som fortsatt er mer nøyaktig enn pulsklokka.

Til daglig bruk kan skjermen oppleves for mørk. På andre klokker vi har prøvd tidligere, har klokka lyst opp når vi har vridd på håndleddet for å se på klokka. Vi har også funnet tilsvarende funksjon for denne klokka i menyen, uten at det faktisk har fungert. Hver gang vi skal lyse opp klokka for å se tiden, må vi altså trykke knappen øverst til venstre, noe som oppleves som upraktisk. Det positive er at klokka ikke lyser i mørket uønsket. Det vil si at sensorene med det grønne lyset som måler pulsen på undersiden ikke lekker lys på sidene, slik vi har opplevd med andre smartklokker.
Klokka kobles for øvrig til mobilen, slik at du kan følge med på det meste der, som å se søvnkvalitet, ditt stressnivå, dine treninger og puls gjennom døgnet. I tillegg til hovedappen er det også en egen app for å laste ned enda flere funksjoner til klokka, samt forskjellige urskiver og klokkevisninger som det finnes mange av. Her finner du garantert din stil og apper for dine behov.
Konklusjon
Er dette en klokke vi kan anbefale? Med tanke på alle funksjonene, svarer vi aboslutt JA. Men, ikke uten et stort MEN. For da må du også ha evne og tålmodighet til å sette deg inn i alle knappene og funksjonene.
Prisen er noe høyere enn mange andre smartklokker, men så er denne også barskere, er laget for å tåle mye og er den eneste undertegnede vet om som tilbyr sjøkart og sammenkobling med kartplotter.