
Prøvekjørt: Goldfish 23 Tender vs. Hydrolift SX22
Mestermøte i rom sjø
De har mange ting til felles, men likevel er de veldig forskjellige. De er begge eksponenter for det ypperste norsk og internasjonal båtdesign kan fremskaffe. Hva vi snakker om? Hydrolift 22 SX og Goldfish 23 Tender. Bård Eker og Pål Sollie. Vi fikk gutta til å stille med båtene sine på nøytral grunn. Til en vennskapelig kappestrid om hvem som ruler fremtiden, og for å finne ut hvor forskjellige to sportsbåter i eliteklassen faktisk kan være. Mesternes mestere fikk så definitivt kjørt seg!
GOLDFISH 23 TENDER

Enkel, men lekker kjøremaskin
Vi glemmer at den nye båten fra Goldfish bare er en 23-foter, når vi cruiser i behagelige 43 knop i åtte-ti sekundmeter motvind, på bølger som normalt ville gjort en tur med en landstedsbåt til et slit.
Vi ligger cirka 100 meter etter Hydrolift sin SX 22, som kom i gang litt før oss. Med full gass akselererer vi til 55 knop. Selv om det er litt sjø tar den bølgene lekende lett og vi haler raskt innpå konkurrenten fra Fredrikstad. To norske designbåter kjører ved siden av hverandre i litt rufsevær, og kaster sjøen til siden og behandler oss om bord med gjensidig respekt. Det må være et herlig syn!
FAKTA
Goldfish 23 Tender | ||
Lengde: | 7,05 meter | |
Bredde: | 2,40 meter | |
Vekt: | 1000 kg | |
Dyptgående med propell: | 0,7 meter | |
Maks personer (godkjent for): | 6 | |
CE-sertifisering: | B | |
Konstruktør: | Pål Sollie | |
Pris: | 635.000,- |




Tender og landstedsbåt
Goldfish 23 Tender er lagd for å være enkel, samtidig som den skal være drivstofføkonomisk og sjødyktig.
Og enkel er den, men du verden så gjennomført til å være en tender. En tender vil si en tilleggsbåt til større yachter. Derfor er det feste til løftekroker på skrogsiden. Disse festene er i stil med båtens øvrige design, og tåler tilstedeværelsen selv om du ikke har en yacht å løfte båten opp i.
– For norsk bruk håper vi at vi har laget en typisk landstedsbåt med enkle løsninger og ting som ikke skal riste og slå. Den skal også kunne ligge ute over tid uten at interiøret blir slitt, sier Henrik Sollie, markedssjef i Goldfish.
– Dette er et konsept som skal være enkelt og vedlikeholdsfritt. Derfor har vi valgt påhenger, legger han til.

Ikke for småbarnsfamilien
Goldfish 23 Tender utmerker seg ikke som båten for småbarnsfamilien. Dette er en ren sportsbåt med pur kjøreglede. Fribordet er lavt, og akter er det så åpent at vannet til tider strømmer inn når vi stopper båten fra høyere fart.
– Barn skal man uansett holde øye med når man kjører båt, parerer Sollie.
Goldfish har lagt stor vekt på plassen bak konsollen som båtens sosiale plass. Sittebenken gir god plass for fire voksne; to i kjøreretningen og to akterover. Er man to i båten har Goldfish lagd en enkel løsning der vi bare løfter opp seteryggen og fester setet bak vindskjermen, og vips; vi har solseng.
På en båt som dette ønsket Goldfish å holde tyngdepunktet nede, med lavt vektpunkt.
– Det har veldig mye å gjøre med at vi kan lage en bunn som er ettergivende for slagene. Jo høyere vektpunkt du har, jo hardere blir den mot sjøen. Derfor har vi her en dørk som ligger 18 centimeter under vannivået ute, forklarer Henrik Sollie. Den laveste dørken er derfor ikke selvlensende. Vannet går i stedet til en pumpe.
– Med lavere dørk vil ikke en voksen mann se stor ut fra utsiden, selv ikke i en 23-foter, sier Sollie.

Enkel førerplass
Båten har en veldig enkel førerplass. Man kan enten stå, med beina godt spent mot konsollen, eller man kan sitte, med beina på fothvileren. Sidemann har en skikkelig aluminiumshåndrekke i konsollen, i beste Goldfish-stil.
Det 12 millimeter tykke pleksiglasset er mørk for norske forhold, men stort sett ser vi over glasset når vi kjører.
På modellen vi testet var det nøkkel til tenningen, men de fremtidige modellene får i stedet et lite panel der du taster inn en firesifret kode når du skal starte båten.
Stueplass for vannskiene
Båten er mest utsatt for slag helt framme. Derfor har Goldfish laget stueplass for lette ting som fendere og tauverk i stuerommet ved baugen. Under dørken på fordekket er det god plass til vannskiene. Foran konsollen er det også en benk i fartsretningen. Under benken er det drenert stueplass.
Opptil 65 knop
Motoren vi testet båten med var en Evin-rude E-Tec 150 High Output. Topphastigheten målte vi på 55,2 knop – og det er raskt med en 150-hester, ikke minst med tanke på den store kontaktflaten båten har med vannet, som samtidig gir de gode sjøegenskapene. Goldfish 23 Tender har samme gode kontaktflate i fart som deres tidligere 29-foter.
Holder ikke de 50 knopene kan båten leveres med opptil 250 hestekrefter.
– Båten skal da klare sånn cirka 65 knop. Vi synes 150 hestekrefter holder for de fleste. Med 250 hestekrefter blir makshastigheten cirka 65 knop, sier Henrik Sollie.
Det skal sies at vi var heldige med strømforholdene da vi testet båten. Sollie kjørte båten fra Engelsviken til Son etter testen, og målte da en snittfart på 50 knop.
Etter vår testtur med 23-foteren kan vi fastslå at 150 High Output holder lenge, men vi tviler ikke på at båten takler fint de ekstra knopene som kraftigere motorisering gir. Vi opplevde aldri den minste antydning til nervøsitet. Etter en times tid med kjøring begynte vi å føle oss veldig komfortable og trygge på båten. Med steppet skrog skal man selvfølgelig ikke ta altfor mye i når vi svinger i fart, da det kan gi et uheldig sleng.
Da vi gjorde forbruksmålinger fant vi 2000 omdreininger som planingsnivå. Vel oppe i plan tilter vi ut motoren og med 23 i er det bare å kjøre og nyte fartsbåten. Planingsterskel er nærmest ikke-eksisterende.

HYDROLIFT SX-22

Herlig hyttebåt fra Hydrolift
For første gang siden de gamle T 20-skrogene er Hydrolift tilbake med en båt for utenbords-motorer. 22 SX er så definitivt en landstedsbåt for viderekomne.
De har allerede solgt 10 stykker av 22 SX, men å kalle det en folkebåt av den grunn blir vel kanskje å ta i. Hydrolift er uansett tilbake med en mindre båt med utenbordsmotor som ivaretar Bård Ekers enorme sans for form, finish og sportslige egenskaper til en overkommelig pris. I dette tilfellet er overkommelig pris 580 000 kroner med 150 hk Mercury Verado-motor.
FAKTA
Hydrolift SX-22 | |
Lengde: | 668 cm (22 ft) |
Bredde: | 230 cm |
Vekt: | fra 1000 kg (inkl motor) |
Sitteplasser: | 4-8 personer |
Fart: | 45 - 65 knop |
Pris: | Fra 580.000,- |

S.U.B
Denne båttypen er den første i en helt nye serie båter fra Hydrolift i Fredrikstad kalt S.U.B, som står for Sport Utility Boat. Neste båt ut er 28-foteren, som får det samme fendersystemet langs sidene, men her dreier det seg om en walk-around med minikabin i konsollet (les mer om denne nyheten på aktuelt-sidene i dette bladet).

Steppet skrog
Bård Ekers sans for enorme stepp er videreført i SX 22. To søkk store som Grand Canyon på hver side gjør selvfølgelig sitt til at denne båten oppleves som en kjøremaskin. En effektiv luftsmøring kommer nok enda bedre til sin rett med dobbelt så stor motor som det vi kjørte. Da øker også fartspotensialet drastisk, og hastigheter opp mot, og like over, 60 knop bør denne båten klare fint. Vi har tidligere kjørt storebroren C-27 og hadde ingen problemer med å kaste båten inn i en sving i 50 knop. Vi gjorde det samme med SX 22 i 40 knop. Båten sitter som limt til vannet, mens vi har store problemer med å bli sittende om bord. Sentrifugalkraften er det eneste som virker belastende.
Når vi fokuserer på farten er det for å understreke hva som er mulig. SX 22 er en lettplanende båt som kan gi kjøreglede i massevis selv med en mindre og lettere motor (Veradoen veier 231 kg). Vi noterte en topphastighet på 45,6 knop med full tank og to voksne om bord. Da skjønner man jo raskt potensialet selv med motorstørrelser ned mot 115 hk.
Idealturtallet ligger rundt 4300 omdreininger, da marsjer Hydroliften i 27 til 28 knop. Slipper vi oss ned til 3500 omdreininger gjør den cirka 20 knop. At dette er et godt skrog ser vi på målingene vi har gjort mellom 5000 omdreininger og opp til maksturtallet på 5800. Her øker hastigheten fra 34,1 knop til 45, 6 knop. En ganske formidabel prestasjon.

Integrerte fendere
22 SX kan leveres med det nye integrerte fendersystemet hvor Eker bruker elementer fra RIB-båtene. I stedet for en tykk luftfylt pølse (pongtong) har han laget en kraftig fjærende skumfylt fenderlist som absorberer trykk, og som virker som en fender når du kjører den mot en bryggekant, for eksempel. Den kraftige fenderlisten tar også av for vannsprut og leder vannet tilbake mot sjøen, samtidig som den gir båten et helt spesielt designmessig uttrykk.
Og noe av det som imponerte oss mest under denne prøvekjøringen var 22-foterens evne til å kaste unna vannet. Vi opplevde ikke én gang å bli bløt. Den kraftige sjøen rundt oss var mer enn tøff nok til å drukne oss om vi hadde vært i mange andre båter. Bildene er vel kanskje det beste beviset i så måte. Vi må understreke at båten vi kjørte ikke var en defender-utgave, men var altså likevel veldig tørr.
Bruksbåt for alle penga
Hydrolift 22 SX Defender er ingen prangende båt. Denne gangen handler det om en skikkelig allround bruksbåt. Den er like egnet for solfylte dager som bruksbåt for sportsfiskeren eller for de som driver med dykking. Badeplattformene er lett tilgjengelige for alle typer vannsport. Ikke like barnevennlig, så lenge de ikke kan stenges med en grind.
Når vi bakket med båten kom det store mengder vann inn på dørken. Vi likte heller ikke løsningen med badestigen/redningsstigen, som er umulig å få ut når du ligger i vannet. Den var rett og slett gjemt i en boks, og var av den solide typen som tåler en dykker uten problemer, men som blir tilsvarende tung. To elementer som drar ned på karakteren vi har gitt for sikkerhet om bord.
Vindskjermen kan heves og senkes elektrisk for å tilpasses vær og vind eller hvor beskyttet du ønsker å sitte. Foran er det en sengeløsning som følger midtlinjen i båten. Under denne enkeltsengen lagrer man puter til å lage stor solseng som dekker hele frontpartiet i båten. I denne benken er det også god plass til vannski. Stolene har god sidestøtte, og puta kan felles opp slik at de blir gode å stå i om nødvendig.
Instrumentpanelet er ryddig og forholdsvis enkelt lagt opp. Plotteren sitter sentralt plassert og lett å se; selv i høy fart. Ellers var det Mercurys originale Smartcraft-instrumenter, som både har analog og digital visning, og som også kan vises på plotterskjermen. Kunden kan selv velge «rett fra hylla» hvilket utstyr som skal om bord og det er fullt mulig å velge tilpassede innredningsløsninger. Selv bruker Eker uttrykket modulbåt om sin nye baby. Apropos, innfelt i instrumentpanelet fant vi en egen beauty-bag med Hhydrolift-logo og plass til både leppestift og barberskum.