

Fra Bergen til Bodø i 15 fots Rana!
Galskap eller godt sjømannskap? Det siste, sier Tom Inge Karlsen fra Bergen. Da han mistet jobben, begynte han å planlegge en båtekspedisjon som har gitt masse ny energi. I går startet han på turen fra Bergen til Bodø i sin 15 fots 1995 modell Rana 15 med 25 hester på hekken. Sikkerheten trumfer alt på den 40 dager lange turen, forsikrer eventyreren.
- Lengden på dagsetappene er avhengig av været, sier skipperen på Blink III. Han la ut fra Vågen i Bergen onsdag 7. april og ankret opp i Puddefjorden senere på dagen. Det viser at sikkerheten trumfer alt. Det var røffere forhold utpå enn hva han var forespeilet. Sånn skal han ha det de neste 40 dagene, korte eller lange dagsetapper er det værgudene som bestemmer.

Verdens barskeste kyst – i liten båt
Ideen om den 1000 nautiske mil lange turen i liten båt langs verdens barskeste kyst tok tak i ham etter at logistikkjobben i et drillingselskap plutselig forsvant under kornoaen. Han måtte omprogrammere hodet for å skape ny energi og fant da ut at ekspedisjonen i en liten båt fra Bergen til Bodø var en knallgod idé for å få utfordringer.

Nå er ferden i gang, etter en lang og grundig planlegging. Sponsorer og fagfolk, hundre i tallet, har lagt ned både tid og penger for at Tom Inge skal lykkes. Så mye som mulig av turen skal foregå i beskyttet farvann, derfor er distansen 1000 nautiske og ikke 600, som er den korteste distansen mellom Bergen og Bodø utaskjærs. Uansett, stedvis langs verdens barskeste kyst må han møte utfordringene på åpent hav, som rundt Stadt, Hustadvika, og Folda. Han setter pris på at Redningsselskapet har lovet nærvær på de verste strekningene. I skrivende stund pågår det en storstilt redningsaksjon av det nederlandske frakteskipet «Eemslift Hendrika» som med stygg slagside kjemper mot monsterbølger i Norskehavet utenfor Ålesund. Tom Inge har respekt for frådende hav og vil gjøre alt han kan for å unngå konfrontasjoner med værgudene.
Sikkerhet og atter sikkerhet
- Så jeg har alt det som tenkes kan av sikkerhetsutstyr i båten, fra hjelpemotor til overlevelsesdrakter, livliner, nødbluss, vanntett VHF og ikke minst en overvåkingssensor fra Sensar Marine som jeg har store forventninger til. Den skal gi meg informasjoner på mobilen, om batterinivå, temperaturer, vann i båt, lensepumper og alt annet, sier han. Interesserte båtfolk som vil følge ham på reisen kan også laste ned Sensar Marines app. (Brukernavn: [email protected] Passord: Følgblink3) Der får du posisjon i sanntid og en informativ sporlogg. Den spennende turen kan du også følge på You Tube-kanal og Facebook og på AIS via Marine Traffic.

Vil dokumentere forsøpling
Tom Inge har også tatt med seg et lite forskningsprosjekt. Han er bekymret for plastavfall og forsøpling langs kysten. De neste ukene vil han dokumentere hvor stort dette problemet er. Det betyr at han skal seile inn i viker og bukter, besøke både kjente og ukjente steder, og gi rapporter om alle slags opplevelser, både de hyggelige og mindre hyggelige. Like viktig som ferden langs kysten er besøk hos mennesker og dyr og han ønsker seg påfyll av ukjent kystkultur. Forventningene er store til ferden langs Trøndelagskysten og ikke minst Helgelandskysten.
Valg av båt er ikke tilfeldig. Tidligere hadde han en Rana 17, litt større enn ekspedisjonsbåten riktignok, men ikke helt ulik heller.
- Jeg har erfaring med Rana Plast, fra den gang de bygde solide og gode sjøbåter på Hemnesberget, sier Tom Inge Karlsen.
Om 40 dager, kanskje før, fortøyer han i Bodø, byen i nord hvor han har tilbragt 10 år av sitt liv og som fortsatt gir han et bankende hjerte.
